Deze gezonde pastasalade met avocado, tomaat en spek klinkt misschien niet heel gezond door de spek. Echter voor mijn doen is deze salade echt super gezond! Pasta staat bekend om een enorme dikmaker te zijn en daarom eten veel mensen (bijna) geen pasta meer. Super zonde! Als je bewuste keuzes maakt door bijvoorbeeld volkoren pasta te gebruiken en geen enorme hoeveelheden vette kaas over je pastasalade strooit dan is pasta juist heel gezond. Wij eten deze salade dus zonder schuldgevoel en ik durf er ook gerust een wit wijntje bij te drinken 😉
recept gezonde pastasalade met avocado, tomaat en spek
pastasalade met avocado, tomaat en spek
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 300 gram volkoren penne
- 2 avocado’s in grote stukken gesneden
- 5 tasty tomaten of 3 trostomaten
- 100 gram plakjes ontbijtspek fijngesneden
- 1 zakje (75gram) veldsla
Dressing
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- scheutje citroensap
- 2 teentjes knoflook geraspt
- flinke snuf gemalen zwarte peper
- snuf gemalen zeezout
- scheutje koud water
Croutons
- 4 sneetjes oud brood in blokjes gesneden (zonder korsten)
- flinke scheut extra vierge olijfolie
- snuf gemalen zeezout
- snuf gemalen zwarte peper
- snufje chilivlokken of pul biber
- 1 teentje knoflook geraspt
Instructies
- Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak ondertussen de dressing: hiervoor meng je alle ingrediënten en maak de dressing iets dunner door een scheutje koud water toe te voegen. (giet een beetje citroensap over de avocado stukjes, hierdoor worden ze niet zo snel bruin)
- Bak ondertussen ook de spek goudbruin en krokant. Snijd de tomaten in stukjes. Ik gebruik alleen de buitenkant van de tomaat, dus zonder het vruchtvlees. Hierdoor blijft je pastasalade wat steviger.
- Giet de pasta af en spoel met koud water. Meng de pasta met de dressing, tomaat, spek, avocado en veldsla. Zet in de koelkast om op smaak te komen.
- Maak vlak voor serveren de croutons. Snijd de korsten van de boterhammen en snijd daarna het brood in kleine stukjes. Meng het brood met een flinke scheut olijfolie (wees niet te zuinig), snuf peper, snuf zeezout, snuf chilivlokken en de geraspte knoflook. Verwarm een pan en bak de “broodcroutons” op middelhoog al omscheppend goudbruin en krokant. Bestrooi de croutons over de pastasalade.
Pasta past dus prima in een gezonde levensstijl. Wij eten heel veel pasta en pastasalades. Er komend dus nog veel meer heerlijke pasta gerechten op Familie over de Kook.
gezonde pastasalade
Tip: ik gebruik voor de croutons volkorenbrood met zonnebloempitten. Hierdoor zijn ook de croutons een stuk gezonder dan wanneer je ze van witbrood zou maken….en eigenlijk ook veel lekkerder! Heb je nu geen oud brood, haal dan de sneetje brood uit de zak en laat op het aanrecht even “oud” worden. Ook kan je het brood even onder de grill leggen zodat het krokanter wordt. Hierdoor neemt het brood de olie beter op.
probeer ook eens onderstaande recepten
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kip-bier-gestoofd/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kruidige-surinaamse-stoofpot/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/spaanse-tortilla-chorizo/” target=_blank]