Gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus

Gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus

Deze gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus zijn heerlijk. Je kunt ze eten met rijst, noedels, op een broodje of natuurlijk bij patat. Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf teriyakisaus te maken, dan weet ik zeker dat je dit veel vaker gaat maken. Niet alleen gehaktballetjes zijn lekker in deze zelfgemaakte teriyaki saus. Gebruik bijvoorbeeld ook eens kip, vegetarische kip, tempeh of tofu.

gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus

Op bovenstaande foto serveer ik de gehaktballetjes met luchtig en kruidig gekookte rijst. Ik maakte een roerei en mengde dit met een scheutje sesamolie door de rijst. Lekker met zwarte sesamzaadjes, extra veel bosui en cashewnoten. Je kunt uiteraard ook sperziebonen, roerbakgroenten of komkommer in zuur erbij serveren.

Zelf teriyaki saus maken

De teriyaki saus is super simpel om zelf te maken. Ik maak mijn teriyakisaus wel iets anders dan de meeste recepten. Teriyaki kan soms iets bitter van smaak zijn. Ik kies ervoor om niet meer suiker toe te voegen maar sinaasappelsap. Zo krijg je een heerlijke smaak aan je teriyaki saus. Voor de teriyakisaus heb je nodig: sojasaus, gember, knoflook, mirin, donkerbruine basterdsuiker, honing, perssinaasappel, maizena, water, pul biber en uiteraard een snuf peper en zout.

filmpje gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyakisaus

Recept gehaktballetjes in teriyaki saus

gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus

Gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus

Zelf teriyaki saus maken is absoluut niet moeilijk. Maak dus zeker een keertje deze heerlijke gehaktballetjes in teriyaki saus.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Snack
Keuken: Aziatische
Trefwoord: gehaktballetjes, teriyaki, teriyaki saus, teriyakisaus
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 16 gehaktballetjes

Equipment

  • 1 hapjespan of grotere koekenpan

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt soort naar keuze
  • 1/2 rode ui heel fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 theelepel sriracha flinke theelepel
  • 1 ei
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • handje paneermeel
  • zonnebloemolie

ZELFGEMAAKTE TERIYAKI SAUS

  • 50 milliliter sojasaus
  • 3 centimeter verse gember geschil en geraspt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel mirin gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar
  • 30 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 perssinaasappel
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel maïzena
  • 50 millilter water

OPTIONEEL

  • bosui fijngehakt
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 16 gehaktballetjes van. (behalve de zonnebloemolie)
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Leg de deksel op de pan en laat de gehaktballetjes ongeveer 15 minuten garen. (Draai de gehaktballetjes regelmatig om) 
  • Meng ondertussen in een groter schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
  • Voeg wanneer de gehaktballetjes gaar zijn de saus toe, breng aan de kook en laat even een paar minuten koken zodat de saus kan indikken. 
  • Bestrooi vlak voor serveren eventueel met sesamzaadjes en/of fijngehakte bosui.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

gehaktballetjes in teriyaki saus

gehaktballetjes in teriyaki saus

welk gehakt gebruiken

Welk gehakt je wilt gebruiken voor de gehaktballetjes is een persoonlijke keuze. Gebruik je rundergehakt dan krijg je wat stevigere gehaktballetjes. Je kunt ook half om half gehakt gebruiken. Dit gehakt bevat iets meer vet waardoor je gehaktballetjes wat smeuïger van structuur worden. Ook lekker is om kipgehakt te gebruiken. Je hoeft dan verder geen ei toe te voegen. Kipgehakt is namelijk van zichzelf al behoorlijk vochtig. Uiteraard kan je ook vegetarisch gehakt gebruiken.

Andere lekkere gehaktballetjes recepten

Eet jij net zoals ons graag gehaktballetjes probeer dan ook eens de noedels met gehaktballetjes in zoet-pittige saus. Ook lekker zijn gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst of de gehaktballetjes in romige kerriesaus.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken