Gehaktballetjes in curry madras roomsaus. Deze heerlijke curry is ontzettend simpel om te maken. Lekker met rijst en/of Naan erbij.
Dit recept heeft niets te maken met de “echte” curry madras, lekker is het gelukkig wel 🙂 Wij aten de curry met komkommer reepjes. Ik dacht dat ik nog sperziebonen had in de vriezer maar nope…die waren al op. Uiteindelijk was het frisse van de komkommer er wel ontzettend lekker bij 🙂
Gehaktballetjes
De gehaktballetjes voor dit recept breng je op smaak met curry madras specerijen, sambal, peper en zout.
Welk gehakt je gebruikt maakt niet zo heel veel uit. Zelf gebruik ik graag half om half gehakt omdat de gehaktballetjes dan net iets smeuïger zijn. Wil je liever rundergehakt gebruiken? Geen probleem!
Eet jij ook graag gerechten met gehaktballetjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gehaktballetjes uit de oven met sweet chilisaus, Italiaanse gehaktballetjes in roomsaus of maak eens de pittige gehaktballetjes in jus.
Curry madras roomsaus
Voor dit recept maak je heel simpel eerst een eigen kruidenpasta die je gaat aanbakken en vervolgens voeg je kokosmelk toe
Om de kruidenpasta te maken meng je in een keukenmachine ui met knoflook, rode peper, verse gember, limoensap en rasp, curry madras specerijen, suiker, tomatenpuree, zwarte peper en zout.
TIP: heb je geen keukenmachine dan kan je ook alles heel fijn hakken of vijzelen en vervolgens mengen met de tomatenpuree en de limoensap.
Ik weet dat veel mensen liever geen suiker gebruiken maar de suiker zorgt ervoor dat de smaken mooi in balans zijn. Uiteraard mag je het altijd weglaten uit het recept maar houdt er dan wel rekening mee dat de saus ietwat zuurder van smaak zal zijn.
Recept gehaktballetjes in curry madras roomsaus
Gehaktballetjes in curry madras roomsaus
Ingrediënten
GEHAKTBALLETJES:
- 500 gram gehakt
- 2 theelepels curry madras
- 1 flinke theelepel sambal oelek
- 25 gram paneermeel
- 50 milliliter melk
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
CURRY MADRAS KRUIDENPASTA:
- 1 ui gesnipperd
- 1/2 rode peper grof gehakt
- 3 centimeter verse gember geschild en in plakjes gesneden
- 3 teentjes knoflook grof gesneden
- 1/2 limoen sap en rasp nodig
- 1 eetlepel curry madras
- 1 theelepel suiker
- 70 gram tomatenpuree
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
RIJST:
- 275 gram meergranen rijst
- 450 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- scheutje zonnebloemolie
EXTRA'S
- 250 milliliter kokosmelk
- cashewnoten
- verse koriander fijngehakt
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en rol er 12 gehaktballetjes van.
- Meng alle ingrediënten voor de curry madras kruidenpasta in een keukenmachine tot een smeuïge kruidenpasta.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan, leg een deksel op de pan, zet het vuur iets lager en laat de gehaktballetjes 15 minuten garen.
KOOK ONDERTUSSEN DE RIJST:
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een medium kookpan. Voeg de rijst en een verkruimeld bouillonblokje toe en bak kort mee. Voeg dan het water toe, breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
GA DAN VERDER MET DE GEHAKTBALLETJES IN CURRY MADRAS ROOMSAUS
- Als de gehaktballetjes gaar zijn, haal ze uit de pan. Fruit de kruidenpasta aan voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de kokosmelk toe, roer alles goed door elkaar en laat de saus 2 minuutjes zachtjes pruttelen. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat de saus met gehaktballetjes nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen.
- Serveer de rijst met de gehaktballetjes in curry madras roomsaus. Bestrooi met fijngehakte koriander en een handje (gezouten) cashewnoten. Eet smakelijk!
- TIP: geen liefhebber van koriander? Vervang dit dan voor (platte) peterselie.TIP: gebruik de curry madras specerijen van Euroma, deze is namelijk echt heel smaakvol. (en nee…ik word niet gesponsord door Euroma…ik ben oprecht fan)
Gehaktballetjes in curry madras roomsaus
Hopelijk ga jij thuis net zo genieten van deze curry als wij doen. Serveer er eventueel komkommer, paskoi, sperziebonen of een zak roerbakgroenten bij.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
erg lekker!
Beste Annemarie, wat leuk dat je dit recept al gemaakt hebt. Gelukkig is het goed in de smaak gevallen 🙂