Broodje met Mortadella en pesto mayonaise. Eet dit broodje als uitgebreide lunchmaaltijd of als lichte avondmaaltijd. De fijngehakte pistachenoten maken dit broodje helemaal tot een verwennerij.
Mortadella
Ik heb zelf altijd standaard Mortadella in de koelkast liggen. Sinds wij dit ooit in Italië gegeten hebben zijn wij allemaal verkocht. Helaas is in Nederland Mortadella wel echt heeeeeeel veeeeeeel duurder dan in Italië.
Mortadella vindt zijn oorsprong in de stad Bologna. Het is een Italiaanse worst gemaakt van varkensvlees. Mortadella wordt gekruid met onder meer zwarte peper, mirtebessen en soms ook met pistache.
Amaranthe vergelijkt het altijd met boterhamworst. Mortadella is echter wat smeuïger van structuur en kruidiger van smaak.
Pesto mayonaise
Tegenwoordig kan je in de supermarkt gewoon kant en klare pesto mayonaise kopen. Zelf maak ik de pesto mayonaise het liefst een “soort van zelf”. Ik zeg een soort van zelf omdat ik de mayonaise dit keer niet zelf maak. Ik meng gewoon kant en klare mayonaise met pesto, zwarte peper, snufje zout en met citroensap.
Door citroensap toe te voegen krijg je een heerlijke frisse pesto mayonaise. Zeker in de zomer is deze variant erg lekker. Ik gebruik deze pesto mayonaise overigens ook vaak op een gegrilde kipburger.
Welk brood gebruiken
Wij proberen zo veel mogelijk volkoren brood te eten. Uiteraard kan je gewoon brood gebruiken wat jijzelf lekker vindt. Het lekkerste is wel om een ongesneden brood te gebruiken. Zo kan je namelijk zelf een dik plak afsnijden.
Minder gezond maar wel erg lekker is om eventueel voor dit recept een zelfgemaakt no-knead brood te maken. Dit brood is super simpel om te maken, super lekker maar je moet er wel de tijd voor uitrekken. Het brood moet namelijk een nachtje rijzen.
Pistachenoten
De grof gehakte pistachenoten maken dit broodje echt een feestje om te eten. Je kunt gepelde pistachenoten kopen maar deze zijn vrij prijzig. Mocht je je vervelen dan kan je ook zelf de pistachenoten pellen.
Heb je kinderen? Dan is het helemaal simpel! Laat die gewoon de nootjes pellen. Let er dan wel op dat ze niet stiekem alles zelf opeten. Hier zijn ze thuis namelijk echt verzot op pistachenoten. Vooral de gezouten variant is bij ons thuis grote favoriet.
Voor dit recept kan je zowel gezouten als ongezouten pistachenoten gebruiken.
Recept broodje Mortadella met pesto mayonaise
Broodje Mortadella met pesto mayonaise
Ingrediënten
- 2 plakken dik gesneden brood
- handje rucola
- 1 tomaat in plakjes gesneden
- 15 gram pistachenoten grof gehakt
- 100 gram Mortadella
- snufje pul biber
- Parmezaanse kaas fijngeraspt
- extra vierge olijfolie
PESTO MAYONAISE
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels pesto
- 1/2 citroen sap nodig
- snuf versgemalen zwart peper
- snufje zout
Instructies
- Smeer het brood in met olijfolie en rooster aan beide kanten goudbruin in een grillpan of in de oven.
- Meng alle ingrediënten voor de (citroen) pesto mayonaise. Smeer vervolgens het brood in met een laag(je) van de pesto mayonaise.
- Beleg met een beetje rucola, de tomaat en de Mortadella. Bestrooi het broodje met de pistachenootjes, geraspte Parmezaan en een snuf pul biber/chilivlokken. Verdeel er eventueel nog een beetje extra van de pesto mayonaise over.
- Drizzle er nog een beetje extra vierge olijfolie overheen en Eet Smakelijk!
Broodje Mortadella met pesto mayonaise
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken