Andijviestamppot met gehaktballen

Andijviestamppot met gehaktballen

Zo simpel als de titel is, zo simpel is deze stamppot om te maken. Een heerlijke Hollandse andijviestamppot met gehaktballen. Een gehaktbal is net zoals kip “een veelzijdig stukje vlees”. Je kan qua smaken namelijk wel honderdduizend verschillende gehaktballen maken. Deze gehaktballen zijn lekker kruidig door het gebruik van verschillende specerijen en mosterd. Tevens hebben ze een klein pitje door de toevoeging van sriracha. Heb je nu geen sriracha in huis maar wel sambal, gebruik dan gerust de sambal.

Recept Andijviestamppot met gehaktballen

andijviestamppot met gehaktballen

Andijviestamppot met gehaktballen

een Hollandse andijviestamppot met kruidige gehaktballen
4.10 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: andijviestamppot, gehaktballen, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

IngrediΓ«nten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sriracha of sambal oelek
  • snuf peper en zout
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • klont roomboter
  • zonnebloemolie
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 100 milliliter lauwwarm water

ANDIJVIESTAMPPOT

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 250 gram rauwe andijvie fijngesneden
  • 175 milliliter melk liefst de melk iets verwarmen
  • flinke snuf peper en zout
  • klontje roomboter
  • 100 gram kaas in kleine blokjes gesneden
  • snufje nootmuskaat

Instructies

  • Maak eerst de gehaktballen: Meng het gehakt met het ei, handje paneermeel, knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, sriracha, ketjap, mosterd, korianderpoeder, peper en zout. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door wat extra paneermeel. (krijg je een mooi krokant korstje) Verhit een scheut olie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje over de gehaktballen en voeg het water toe. Leg de deksel op de pan maar laat een heel klein stukje open (halve centimeter). Zet het vuur lager en laat de gehaktballen ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen. Draai de gehaktballen regelmatig om.
  • Maak de andijviestamppot: Kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, nootmuskaat, peper, zout en klontje boter tot een puree. Spatel de andijvie erdoorheen en de stukjes kaas.
  • Serveer de andijviestamppot met de kruidige gehaktballen en natuurlijk een beetje van de jus. Ik zet ook altijd nog mayonaise op tafel om nog een klein beetje van de gehaktbal met een lik mayo te eten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: door de gehaktballen in een beetje paneermeel te rollen, krijgen ze een krokant korstje. Je zou in plaats van paneermeel ook bloem of panko kunnen gebruiken.

stamppot met gehaktbal

andijviestamppot met gehaktballen

Een simpele maaltijd hoeft dus echt niet saai te zijn! Dat bewijst deze andijviestamppot met kruidige gehaktballen wel. In de tijd dat de gehaktballen lekker staan te pruttelen, kun je de stamppot maken. Uiteraard zijn de gehaktballen ook lekkere bij iedere andere stamppot. Of bij friet of op een witte boterham met een flinke klodder mayonaise.

Wil je nog meer gehaktbal recepten zien? Kijk dan ook eens naar mijn Indische gehaktballen, gehaktballen met ras el hanout of pittige gehaktballetjes met kaas.

andijviestamppot met kruidige gehaktballen

Wil je de andijviestamppot extra op smaken brengen? Kook dan de aardappelen met een bouillonblokje. Ik gebruik hiervoor zelf graag een groentebouillonblokje. De andijviestamppot is niet heel erg caloriearm te noemen. Dit kun je gelukkig wel zelf aanpassen. Laat de roomboter achterwege, gebruik magere melk in plaats van volle melk en gebruik 30+ kaas blokjes in plaats van volvette kaas.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.