Deze ajam pedis ofwel hete kip is absoluut een favoriet recept van Jan Willem en mijzelf. De kinderen vinden dit gerecht wel iets te pittig, ondanks dat ze natuurlijk best wel wat gewend zijn.

Ben je net als ons ook gek op kipgerechten? Neem dan een kijkje bij onze andere kip recepten en ontdek nóg meer lekkere en makkelijke gerechten!
Snelle ajam pedis
De letterlijke vertaling van ajam pedis is hete kip. Ajam betekent kip en Pedis betekent heet/pittig. Er bestaat dus ook niet 1 soort recept voor dit gerecht. Ik maak zelf dan ook heel veel verschillende varianten. Een ander ontzettend lekker hete kip recept is bijvoorbeeld onze Koreaanse kip. Het voordeel van kip is dat je binnen mum van tijd een heerlijk recept op tafel zet. Deze ajam pedis staat al met 30 minuten bij je op tafel.
Recept ajam pedis ofwel hete kip

snelle ajam pedis ofwel hete kip
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 750 gram kippendijfilet in grotere stukken gesneden
- 4 teentjes knoflook grof gesneden
- 1 grote ui grof gesneden
- 3 centimeter verse gember geschild en grof gesneden
- 1 flinke eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 flinke theelepels sambal oelek
- 2 flinke theelepels sambal badjak
- 2 trostomaten in blokjes gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel laospoeder
- 2 blaadjes gedroogde laurier
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/2 limoen het sap nodig
- 1/2 theelepel trassi
- olie en roomboter
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Mix in een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, laospoeder. (dit is je boemboe)
- Bestrooi de kip met een snuf peper en zout. Verhit in een stoofpan een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak in porties de kip rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.
- Bak in het braadvet voor 1 minuut de boemboe. Voeg de tomatenblokjes toe en het sap van een halve limoen. Bak weer 1 minuutje mee. Voeg de kip toe en een klein scheutje water (ongeveer 30 ml). Roer de kip goed door de saus. Leg 2 laurierblaadjes erop en leg de deksel net niet gesloten op de pan. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten pruttelen.
- TIP: Serveer met rijst en boontjes of een zak wokgroenten. Ook erg lekker is op een broodje met komkommer in zuur. Je kunt eventueel ook nog vlak voor serveren er extra limoensap overheen drizzlen. Eet smakelijk. 😋
Veelgestelde vragen
Hete kip, ook bekend als ajam pedis, is een pittig kipgerecht uit de Indonesische keuken. Het wordt gemaakt met kip in een kruidige en pittige saus.
Jazeker! Dit is juist ontzettend lekker omdat alles smaken dan goed kunnen intrekken.
Ja, je kunt sambal vervangen door verse chilipepers of mildere specerijen zoals paprikapoeder als je minder pittigheid wilt. Je kunt ook de sambal oelek uit het recept halen en alleen sambal badjak gebruiken.
Hete kip is heerlijk met rijst, boontjes of een frisse komkommer-wortelsalade voor een beetje balans.
Kippendijen zijn sappiger en geven meer smaak aan het gerecht maar je kunt ook kipfilet gebruiken als je dat lekkerder vindt.
Hete kip: pas de hoeveelheid pit naar eigen wens aan
Dit recept kan je natuurlijk naar eigen smaak pit geven. Ben je nu geen enorme pittige eter, gebruik dan simpelweg minder sambal. Laat eventueel de sambal oelek helemaal achterwege en gebruik een klein beetje sambal badjak. Het voordeel van sambal badjak is namelijk dat je veel smaak aan je gerecht krijgt zonder enorme pit. Sambal badjak is ook een stuk zoeter qua smaak dan de oelek variant.

Ajam Pedis met rijst en boontjes
Laat je zeker niet afschrikken door de term hete kip! Ja, het gerecht is behoorlijk pittig maar het bevat ook echt super veel smaak. Door het te eten met rijst, boontjes, een frisse komkommersalade en/of atjar in raakt alles weer in balans. Meestal eten wij het op deze manier maar het gerecht is ook ontzettend lekker met frietjes en een flinke klodder mayo. 😋
Broodje hete kip?
Een heerlijke tip vanuit onze kant. Deze hete kip is ook heel erg lekker is om op een broodje te eten. Nog een heerlijke tip is om de kip fijn te plukken en te mengen met een beetje mayonaise. Dan heb je een heerlijke kipsalade die super lekker is op een toastje voor bij de borrel. Mogelijkheden genoeg dus!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.