broodje ajam pedis met komkommer in zuur

broodje ajam pedis met komkommer in zuur
Deel met je vrienden:

Ben je een liefhebber van pittig eten? Maak dan zeker eens dit broodje ajam pedis (hete kip) met een simpele komkommer in zuur klaar. Ajam pedis betekend niets anders dan hete kip. De hete kip in combinatie met de komkommer in zuur is echt zo ontzettend lekker! Als het aan mij ligt, dan eten we dit iedere week wel een keertje. Ik maak zelf dus vaak een dubbele portie ajam pedis. Zo eten we het ‘s avonds met rijst en boontjes (of wokgroenten) en de volgende dag met de lunch op een broodje. Voordat ik de kip op het broodje beleg, snijd ik het eerst alleen in kleinere stukjes. Dit vinden wij persoonlijk lekkerder dan grote stukken kip op een broodje en het eet ook makkelijker. Het is daardoor wel iets meer werk, dus je kan de kip ook gewoon in zijn vorm laten πŸ˜‰

recept broodje ajam pedis

broodje ajam pedis met komkommer

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Indische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen (2 broodjes per persoon)

IngrediΓ«nten

  • 750 gram kippendijenfilet in stukken of stukjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en grof gesneden
  • 1 flinke eetlepel bruine suiker
  • 2 flinke theelepels sambal oelek
  • 2 flinke theelepels sambal badjak
  • 2 trostomaten in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel trassi
  • 1/2 theelepel laospoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 limoen het sap
  • olie
  • 8 broodjes ik gebruik pistoletjes
  • sla
  • limoenmayonaise recept staat op de blog

KOMKOMMER IN ZUUR

  • 1 komkommer in reepjes gesneden (zonder het binnenste vruchtvlees)
  • 5 eelepels sushi azijn
  • 4 eetlepels suiker
  • flinke snuf zout

Instructies

  • Begin met het maken van de komkommer in zuur: Verwarm in een steelpannetje de azijn met suiker en een flinke snuf zout tot de suiker opgelost is. Doe de in reepjes gesneden komkommer in een schaaltje. Giet hier overheen het azijnmengsel en zet in de koelkast.
  • Ga dan verder met het maken van de ajam pedis: Mix in een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, laospoeder. (dit is je boemboe)
  • Bestrooi de kip met een snuf peper en zout. Verhit in een stoofpan een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak in porties de kip rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan. Bak in het braadvet voor 1 minuut de boemboe. Voeg de tomatenblokjes toe en het sap van een halve limoen. Bak weer 1 minuutje mee. Voeg de kip toe en een klein scheutje water (ongeveer 30 ml). Roer de kip goed door de saus. Leg 2 laurierblaadjes erop en leg de deksel net niet gesloten op de pan. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten pruttelen.
  • Snijd de pistoletjes open en smeer met een laagje limoenmayonaise in. Leg hierop wat sla, daarop de ajam pedis (hete kip) en leg daarop een een beetje komkommer in zuur.

Deze ajam pedis kan je uiteraard naar eigen smaak pit geven. Ben je niet zo’n enorme pittige eter, gebruik dan simpelweg minder sambal. Laat eventueel de sambal oelek helemaal achterwege en gebruik een klein beetje sambal badjak. Het voordeel namelijk van een sambal badjak is dat je veel smaak aan je gerecht krijgt zonder enorme pit.

broodje hete kip met komkommer in zuur

recept broodje ajam pedis ofwel broodje hete kip met komkommer in zuur.

Wil je dit broodje ajam pedis iets gezonder eten? Kies dan voor een volkoren broodje in plaats van wit. De limoenmayonaise is misschien niet heel gezond maar is wel ontzettend lekker in combinatie met de ajam pedis

recept broodje ajam pedis ofwel broodje hete kip met komkommer in zuur.

Ik gebruik voor mijn komkommer in zuur een sushi azijn omdat ik deze iets zachter van smaak vind. Uiteraard kan je ook gewoon normale azijn gebruiken. Het recept is genoeg om 2 broodjes per persoon te eten.