Koreaanse kip met rijst is een ware smaakexplosie! Malse kip, een sticky pittige saus met gochujang en luchtige rijst maken dit gerecht onweerstaanbaar lekker. Wij eten het graag met komkommer en wortel in zuur voor een frisse tegenhanger. Dit recept is niet alleen snel en makkelijk maar ook een gegarandeerde smaakexplosie.

Koreaanse kip met rijst: onze nieuwe verslaving
Bij ons thuis zijn we helemaal verslaafd aan deze Koreaanse kip met rijst. Dit gerecht is niet alleen snel klaar maar ook perfect als doordeweekse comfort-food avondmaaltijd. En geloof ons, als je het eenmaal geproefd hebt dan wil je het steeds weer eten 😋 De saus maak je heel simpel zelf en door de gochujang wordt dit gerecht heerlijk pittig.
Recept Koreaanse kip met rijst

Koreaanse kip met rijst
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Kip
- 650 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gochujang
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sushiazijn ofwel rijstazijn
- 1/2 limoen sap nodig
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
Gochujang saus
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 flinke eetlepel gochujang
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel sushiazijn ofwel rijstazijn
- 1 eetlepel sesamolie
- 100 milliliter water
- 1 theelepel maizena + 1 eetlepel water
- 1/2 limoen sap nodig
Rijst
- 275 gram meergranen rijst
- 1 groentebouillonblokje
- 450 milliliter water
Garnering
- seroendeng
- sesamzaadjes
- kroepoek
Zo maak je het (bereidingswijze)
Begin met het koken van de rijst
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een middelmaat kookpan. Voeg de rijst toe en een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee.
- Voeg dan het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatjes erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
Maak de kip
- Meng de kip met alle ingrediënten.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de kip inclusief de marinade goudbruin en gaar op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus
- Meng de maïzena met 1 el water. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de saus in een klein steelpannetje en breng dit aan de kook. Voeg de opgeloste maïzena toe, zet het vuur zachter en laat even kort zachtjes inkoken tot de saus is ingedikt. ( duurt ongeveer 1 á 2 minuten)
Serveer de Koreaanse kip met rijst
- Verdeel de rijst over 4 borden. Schep de Koreaanse kip met een beetje van de saus over de rijst. Garneer met seroendeng, sesamzaadjes, kroepoek en komkommer in zuur. (of andere (roerbak)groenten naar keuze. Eet smakelijk 😋
Welke kip gebruik je voor Koreaanse kip
Wij gebruiken het liefst kippendijen. Dit vlees blijft namelijk super lekker mals. Wil je liever een magere en ietwat stevige variant? Dan kun je ook kipfilet gebruiken maar eerlijk is eerlijk, kipfiletdijen zijn nét wat lekkerder in dit gerecht.
Gochujang als smaakmaker
Eén ingrediënt maakt deze Koreaanse kip écht super lekker namelijk: gochujang. Dit is een gefermenteerde Koreaanse chilipasta die de saus een diepe, pittige en licht-zoete smaak geeft. Sinds we gochujang ontdekt hebben gebruiken we het voor van alles: van marinades tot in soepen en zelfs in sauzen voor snacks. Verslavend lekker, dus je bent gewaarschuwd. 😜


Wat eet je bij Koreaanse kip met rijst?
Bij ons thuis eten we de Koreaanse kip (bijna) altijd met rijst en komkommer-wortel in zuur. Die frisse tegenhanger maakt het gerecht nóg lekkerder. Het zal geen verrassing zijn maar we eten de kip ook soms met patat en mayo. 🤭 Je kunt de kip ook combineren met:
- Sesam en bosui – voor extra crunch en smaak
- Gebakken ei – maakt het gerecht nog romiger
- Roergebakken groenten – zoals paprika, paksoi of wortel
- Kimchi – voor een echte Koreaanse touch
Meer recepten met gochujang?
Ben jij net zo fan van gochujang als wij? Probeer dan ook eens onze sticky paddenstoelen met gochujang. Check ook eens onze andere Aziatische recepten voor wanneer je van (licht) pittig eten houdt en ontdek nog meer heerlijke smaakexplosies 🤗
Veelgestelde vragen over Koreaanse kip (FAQ)
Gochujang is een traditionele Koreaanse gefermenteerde chilipasta die een pittige en lichtzoete smaak aan gerechten toevoegt. Je kunt gochujang vinden sowieso in Aziatische supermarkten, goed gesorteerde supermarkten of online winkels.
Uiteraard kan je de kippendijfilet vervangen door kipfilet. Houd er wel rekening mee dat kippendijfilet malser en sappiger is, wat bijdraagt aan de smaak van het gerecht.
Gebruik minder gochujang en voeg extra honing of sojasaus toe voor een mildere smaak.
Je kan eventueel de Koreaanse kip in vriezen maar dit beveel ik niet aan. Na invriezen zal de textuur van de saus anders worden. Het gerecht smaakt het beste vers klaargemaakt.
Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met gestoomde witte rijst zoals pandanrijst of basmatirijst. Voor een gezondere optie kun je kiezen voor zilvervliesrijst of meergranenrijst zoals ik vermeld in het recept.
Hopelijk geniet jij net zo van dit gerecht als wij thuis doen! Laat het vooral weten als je het hebt gemaakt. Eet smakelijk 😋
Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!
Heel erg lekker gerecht.
Beste Timo,
Dank je wel voor het compliment 😊
Hopelijk ga je nog vaak genieten van onze recepten.
Smakelijke groetjes
Marie Louise
Ik heb de kip gemaakt en samen met spaghetti door de saus gedaan. Het was heerlijk. Wat ik over had heb ik aan mijn buurman gegeven, die had ook gesmuld en gaat nooit meer verhuizen zei hij.hahaha.
Beste Agnes,
Hahahaha dat is nog eens een super leuk compliment dat je buurman nooit meer wil gaan verhuizen omdat hij zo blij met je was 😊
Super leuk om te lezen dat jullie allebei zo gesmuld hebben van dit recept.
Het is best een uitgesproken smaak en de reacties op dit recept lopen heel erg uiteen.
Van super lekker tot veeeeel te pittig en te scherp.
Smakelijke groetjes
Marie Louise