Zoet zure kip met rijst en groenten. Deze avondmaaltijd is mega simpel en snel te maken. De zoet-zure woksaus maak je helemaal zelf.
Je hebt geen afhaalmaaltijd meer nodig. Voordeel van deze maaltijd is ook dat je lekker veel groenten binnenkrijgt.
Zelfgemaakte woksaus voor de zoet zure kip
Is de zelfgemaakte woksaus mega gezond? Ehm, heel eerlijk….niet echt. In de woksaus gaan namelijk drie eetlepels bruine suiker. Maar goed, dat mag de pret niet drukken.
Naast bruine suiker gebruik ik ook nog ketchup, rijstazijn, sojasaus, sambal oelek, verse knoflook, verse gember, zwarte peper, maïzena en water.
Deze woksaus is zoetig van smaak door de ketchup en bruine suiker en zurig door de rijstazijn en sojasaus. Een heerlijke balans van smaken van dus.
Eet jij ook graag een roerbak maaltijd? Probeer dan zeker ook eens de volgende recepten uit: Thaise kip met kruidige rijst, gezonde roerbak met paprika en paksoi of maak eens de Thaise roerbak met gehakt klaar.
Echte kip of vega kip gebruiken
Zoals je in het recept straks kan lezen maak ik het liefst tegenwoordig deze roerbak met vega kip. Niet iedereen wil dit gebruiken of vind dit lekker. Uiteraard kan je ook “echte kip gebruiken”. De keuze is altijd aan jouwzelf!
Wil je geen vega kip gebruiken? Gebruik dan ongeveer 300 gram kipdijfilet of kipfilet in kleine blokjes gesneden.
Recept zoet zure kip met rijst en groenten
Zoet zure kip met rijst en groenten
Ingrediënten
- 160 gram vega kip of 300 gram kippendijfilet of kipfilet in stukjes
- 3 stuks paprika in reepjes gesneden
- 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 125 gram champignons in plakjes gesneden
- 4 stengels bosui fijngesneden
- kroepoek
ZOET-ZURE WOKSAUS
- 2 eetlepels ketchup flinke eetlepels gebruiken
- 4 eetlepels rijstazijn ook wel sushi azijn genoemd
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 2 theelepel maïzena
- 100 milliliter water
RIJST:
- 350 gram rijst
- 600 milliliter heet water
- 1 ui gesnipperd
- 1 groentebouillonblokje of kipbouillonblokje
- scheutje zonnebloemolie
Instructies
BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST:
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een medium kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee en voeg dan het water toe.
- Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
WANNEER DE RIJST STAAT TE RUSTEN MAAK DAN DE ZOET-ZURE KIP:
- Meng alle ingrediënten voor de simpele zoet-zure saus in een schaaltje.
- Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak de (vega) kip gaar.
- Voeg dan de paprika’s, champignons, rode ui en bosui toe en en bak kort mee. Wij houden van knapperig dus ik bak echt maar een paar minuten. Bak de groenten eventueel naar eigen wens iets langer.
- Voeg dan de zoet-zure saus toe en bak kort mee.
- Serveer de zoet zure kip met de rijst, kroepoek en bestrooi met extra bosui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!
- TIP: wil je nog sneller aan tafel? Vervang de rijst dan door noedels. Maak de zoet-zure kip dan tegelijkertijd klaar met de noedels. Je kunt dan binnen 20 minuten al aan tafel.
Welke groenten gebruiken
Ikzelf had nog flink wat paprika’s en een bakje champignons liggen. Voor de roerbak gebruikte ik daarom paprika en champignons aangevuld met rode ui en bosui.
Voel je echter vrij om eventueel andere groenten naar eigen wens te gebruiken. Ook erg lekker is bijvoorbeeld paksoi en/of roosjes broccoli. Durf vooral zelf te experimenteren.
TIP: ik weet dat veel mensen het ook lekker vinden om nog stukjes ananas toe te voegen. Zelf gruwelen wij daarvan, dus vandaar dat je geen ananas in ons recept vind 🙂
Zoet zure kip met rijst en groenten
Van deze gezonde kleurenexplosie krijg je toch meteen honger? Ik hoop dat je van dit gerecht net zo gaat smullen als wij thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken