160gramvega kipof 300 gram kippendijfilet of kipfilet in stukjes
3stukspaprikain reepjes gesneden
1rode uiin dunne halve ringen gesneden
125gramchampignonsin plakjes gesneden
4stengelsbosui fijngesneden
kroepoek
ZOET-ZURE WOKSAUS
2eetlepelsketchupflinke eetlepels gebruiken
4eetlepelsrijstazijnook wel sushi azijn genoemd
1theelepelsambal oelekflinke theelepel gebruiken
4eetlepelssojasaus
3eetlepelsbruine suiker
3teentjesknoflookgeraspt
3centimeterverse gembergeschild en geraspt
flinkesnufversgemalen zwarte peper
2theelepelmaïzena
100milliliterwater
RIJST:
350gramrijst
600milliliterheet water
1uigesnipperd
1groentebouillonblokjeof kipbouillonblokje
scheutjezonnebloemolie
Instructions
BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST:
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een medium kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee en voeg dan het water toe.
Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
WANNEER DE RIJST STAAT TE RUSTEN MAAK DAN DE ZOET-ZURE KIP:
Meng alle ingrediënten voor de simpele zoet-zure saus in een schaaltje.
Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak de (vega) kip gaar.
Voeg dan de paprika’s, champignons, rode ui en bosui toe en en bak kort mee. Wij houden van knapperig dus ik bak echt maar een paar minuten. Bak de groenten eventueel naar eigen wens iets langer.
Voeg dan de zoet-zure saus toe en bak kort mee.
Serveer de zoet zure kip met de rijst, kroepoek en bestrooi met extra bosui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!
TIP: wil je nog sneller aan tafel? Vervang de rijst dan door noedels. Maak de zoet-zure kip dan tegelijkertijd klaar met de noedels. Je kunt dan binnen 20 minuten al aan tafel.