Volkoren pancakes (vegan). Deze gezonde volkoren pancakes zijn heerlijk luchtig, gezond en helemaal vegan. Eet ze voor het ontbijt of tijdens de lunch. Yummie!
Pancakes zonder ei
Eieren worden vaak gebruikt in pancake-recepten voor de binding en textuur. Wanneer je vegan wilt eten dan zijn er tegenwoordig veel plantaardige alternatieven om eieren te vervangen, zoals lijnzaad, chiazaad of zelfs appelmoes.
Toch heb ik ervoor gekozen om dit keer geen vervanging te gebruiken. Alsnog zijn deze volkoren pancakes heerlijk luchtig en smaakvol. De eieren mis je dus niet.
Wil je liever een eiwitrijke maaltijd? Voeg dan gerust 1 of 2 eieren toe aan het beslag. Gebruik dan wel ongeveer 75 ml minder melk.
Volkorenmeel in plaats van bloem
Ik gebruik tegenwoordig in mijn meeste baksels volkorenmeel. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel, wat betekent dat het alle voedingsstoffen bevat die van nature aanwezig zijn in het graan.
Hierdoor is volkorenmeel rijker aan vezels, vitaminen en mineralen in vergelijking met bloem. De hogere vezelconsumptie draagt bij aan een betere spijsvertering en het geeft een langer verzadigd gevoel.
De kans op snacken met ongezonde tussendoortjes is daardoor een stuk kleiner. Heb je toch trek gekregen? Dan zijn deze snacks lekker én gezond: cupcakes met kiwi, dadelballetjes met citroen of eet de luchtige muffins met wortel en appel.
Blij ei :-)….o nee er zit geen ei in 😉 Gewoon een heel blij kind! Ik ben in ieder geval heel blij dat de kids dit graag eten. Op deze manier krijgen ze genoeg vezels en fruit binnen.
Toppings ideeën
Je kunt natuurlijk zelf helemaal losgaan met allerlei toppings. Dit keer heb ik zelf een frambozen/blauwe bessen compote gemaakt. Tevens top in de pancakes af met een handje granola, kokosyoghurt, verse frambozen, verse blauwe bessen, kokosrasp en een paar plakjes peer.
Ook lekker is natuurlijk stroop, dadelstroop, honing, schijfjes appel, verse mango, fijngehakte noten, poedersuiker en ga zo maar door! Ga dus vooral lekker zelf aan de slag met allemaal heerlijke toppings.
Recept zelfgemaakte compote:
- 150 gram verse blauwe bessen, 150 gram verse frambozen, 50 gram water, 2 el suiker, citroensap, naar smaak en 1 of 2 theelepels maïzena.
- Breng in een klein steelpannetje de blauwe bessen, frambozen, suiker en water aan de kook. Laat een paar minuten pruttelen en prak eventueel het fruit iets fijner. Zet het vuur iets lager. Meng 1 tot 2 theelepels maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de compote. Hierdoor zal het mengsel indikken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Breng eventueel op smaak met een beetje citroensap.
Recept volkoren pancakes (vegan)
Volkoren pancakes (vegan)
Ingrediënten
- 300 gram volkorenmeel
- 450 milliliter havermelk of andere melk naar eigen wens
- 1 zakje bakpoeder
- snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel vanille extract
Instructies
- Meng het volkorenmeel met het zout, bakpoeder en vanillesuiker. Voeg de (haver)melk en vanille extract toe en mix kort alles door elkaar.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en schep 1 soeplepel per pancake in de pan. Bak de pancakes ongeveer 1,5-2 minuten per kant goudbruin (en gaar) op middelhoog vuur.
- Top de pancakes af met hetgeen wat jij lekker vindt. Eet smakelijk!
- TIP: ook erg lekker is om 2 theelepels kaneel of chai kruiden toe te voegen aan het beslag. TIP: Wij houden ervan dat de pancakes niet helemaal gaar en droog zijn van binnen. Wil jij ze liever helemaal droog van binnen, dan kan het zijn dat je ze iets langer per kant moet laten garen.
Volkoren pancakes met rood fruit en kokosyoghurt
Dit is toch smullen geblazen! Ik hoop dat jij net zo gaat genieten van deze heerlijke volkoren pancakes als wij dat doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken