Volkoren bananenbrood met kaneel. Dit bananenbrood is niet alleen ontzettend lekker, het is mega simpel te maken en nog redelijk gezond ook.
Wanneer ik iets lekkers wil bakken als tussendoortje maar dat “lekkers” daarna wel zonder schuldgevoel wil kunnen eten, dan bak ik graag een bananenbrood. Nog een groot voordeel van zelf een bananenbrood bakken? Je huis ruikt echt super lekker!
Volkorenmeel gebruiken in plaats van bloem
Het voordeel van bakken met volkorenmeel is dat je baksel lekker veel vezels bevat. Dit is heel erg goed voor je spijsvertering en het helpt je ook om langer een verzadigd te houden.
Ook lekker is om een mix te gebruiken van volkorenmeel en roggemeel. Wat ook een gezonde en lekkere optie is is om havermeel in combinatie met volkorenmeel te gebruiken.
Ga dus gerust zelf een beetje experimenteren thuis.
Bak jij ook graag met banaan? Probeer dan ook eens de volgende recepten: bananen muffins met crumble, bananen muffins met frambozen en blauwe bessen of maak eens het bananenbrood met courgette en chocolade.
Bananenbrood gezond?
Denk nu niet meteen doordat ik volkorenmeel gebruik dat dit bananenbrood super gezond is. Ons bananenbrood bevat namelijk nog steeds wel suiker. Ik verminder echter wel de hoeveelheid omdat de rijpe bananen al natuurlijke zoetheid toevoegen.
Het resultaat is een bananenbrood dat lekker is, maar niet overdreven zoet. Nu schrijf ik wel iedere keer bananenbrood maar ik vind deze benaming altijd een beetje gek. Zelf vind ik het namelijk meer een cake dan een brood.
Recept volkoren bananenbrood met kaneel
Volkoren bananenbrood met kaneel
Equipment
- 1 cakeblik
Ingrediënten
- 3 stuks bananen
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 milliliter zonnebloemolie
- 250 gram volkorenmeel
- 2 eetlepels lijnzaad
- 3 eieren
- 1/2 zakje bakpoeder
- 2 theelepels kaneel flinke theelepels gebruiken
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels gembersiroop
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in. Ik gebruik zelf meestal een bakspray.
- Prak 2 bananen en snijd 1 banaan in plakjes.
- Meng in een kom de olie met de lichtbruine basterdsuiker, eieren en gembersiroop. (ik gebruik gewoon een spatel om te mengen)
- Voeg de geprakte banaan toe en spatel door het beslag.
- Voeg dan het volkorenmeel, lijnzaad, kaneelpoeder, snufje zout, bakpoeder en gemberpoeder toe en spatel door het beslag.
- Schep het het beslag in de cakevorm. Verdeel de plakjes banaan eroverheen en druk de banaan een beetje in het beslag.
- Bak de cake in 40-55 minuten gaar en goudbruin. De tijd is erg afhankelijk van je oven. Houd het dus goed in de gaten.
- Laat de cake 15 minuten afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
- TIP: je kunt ook 1 ei minder gebruiken en dit vervangen voor een extra banaan. Voeg dan wel ook iets minder suiker toe.
Nog meer vezels met lijnzaad
Om nog wat extra vezels aan het recept toe te voegen, voeg ik nog twee flinke eetlepels lijnzaad toe. Lijnzaad geeft dat extra verzadigde gevoel en draagt bij aan een gezonde stoelgang. Het is een lekkere manier om dit bananenbrood nog voedzamer te maken zonder op smaak in te leveren.
Wanneer je veel vezels eet is het overigens wel echt belangrijk om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Anders werken vezels namelijk alleen maar verstoppend in je darmen.
Gebruik echt rijpe bananen voor de beste smaak
Een hele belangrijke tip voor dit recept is dat je echt rijpe bananen moet gebruiken. Ze moeten bijna zo bruin zijn van kleur dat je ze eigenlijk in de groenbak wilt gooien.
Rijpe bananen zijn niet alleen zoeter van smaak maar ze zorgen ook voor een heerlijk smeuïge textuur. Gooi te bruine bananen voortaan dus niet meer weg maar maak dit heerlijke volkoren bananenbrood.
TIP: heb je geen rijpe bananen in huis maar wil je wel meteen gaan bakken? Prik met een vork een paar gaatjes in de schil en leg de bananen in de magnetron voor 2 minuten. Probleem opgelost! O ja, let wel op dat je de banaan even laat afkoelen, ander verbrand je je vingers. Heb je er een ander probleem bij 😉
Volkoren bananenbrood met kaneel
Dit volkoren bananenbrood met kaneel is een smakelijk tussendoortje voor het hele gezin. Overigens kan je ook een dik plak als ontbijt eten. Zo start je nog eens goed je dag. Veel bakplezier in ieder geval!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken