Bananenbrood met courgette en chocolade

Bananenbrood met courgette en chocolade

Bananenbrood met courgette en chocolade. Deze combinatie spreekt je meteen aan of je denkt meteen blegh!Dat ga ik toch niet eten! Toch hoop ik dat je dit brood, of eigenlijk is het eerder een cake, een keertje gaat proberen. Onze kinderen stonden ook niet meteen juichen en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Toch vonden ze het uiteindelijk erg lekker en inmiddels maak ik regelmatig dit bananenbrood klaar.

Nu zal je misschien denken dat dit recept vrij gezond is. Er zit toch banaan en courgette in de cake? Schijn bedriegt! Dit bananenbrood zit alsnog bomvol calorieën. Sowieso moet ik daar tegenwoordig erg om lachen. Veel recepten worden als “gezond” bestempeld omdat er of groente/fruit in een recept zit of er worden allerlei “gezondere suikers” gebruikt. Ehmmmmmm bijna alles is net zo slecht als gewone normaal suiker of een recept zonder dat beetje groente of fruit wat erin zit. Ach, als iemand zich daardoor beter voelt is het helemaal prima natuurlijk.

Nu hoor ik je denken? Waarom gebruik je dan courgette in dit recept als het niet per se gezonder is? De courgette zorgt samen met de banaan voor een bepaalde smeuïgheid. Daarbij bevat een courgette toch weer vezels en mineralen en alle beetjes helpen 😉

Bewaar onderstaande afbeelding op je eigen Pinterest Pagina:

bananenbrood

Recept bananenbrood met courgette en chocolade

bananenbrood met courgette en chocolade

Bananenbrood met courgette en chocolade

Bananenbrood met courgette en chocolade. Pure verwennerij bij een kop koffie of thee.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Lunch, Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Amerikaanse, Nederlandse
Trefwoord: banaan, bananenbrood, bananencake, cake, chocolade, courgette
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 1 cake

Equipment

  • cakeblik

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 4 eieren
  • 3 bananen 2 geprakt en 1 gehalveerd in de lengte
  • 50 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • 100 gram chocolade grof gehakt (smaak naar eigen keuze)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 courgette geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in en bestrooi deze met een beetje bloem. (dit voorkomt dat de cake blijft plakken in het blik)
  • Meng de geraspte courgette in een kom met twee geprakte bananen en de stukjes chocolade. Laat dit 5 minuutjes staan. Giet na 5 minuten het vocht af wat in de kom is ontstaan.
  • Meng in een andere mengkom de bloem met de cacaopoeder en een snuf zout.
  • Klop de roomboter met de suiker luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg 1 tl vanille extract toe samen met een snuf zout en het courgette-bananen mengsel en spatel dit door het botermengsel. Spatel vervolgens de het bloem-cacao mengsel door het beslag.
  • Schep het beslag in de cakevorm. Leg de gehalveerde banaan bovenop en druk een klein beetje in het beslag. Bak het bananenbrood in 60-70 minuten gaar.
  • Laat het bananenbrood op een rooster afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met een beetje poedersuiker.
  • TIP: Dek eventueel na 50 minuten het bananenbrood af met een stukje aluminiumfolie. Zo gaart de cake wel verder maar verbrand de bovenkant niet.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Bananenbrood met courgette en chocolade

Dit bananenbrood….ehmmmm….bananencake met courgette en chocolade is echt super smeuïg.

Welke bananen gebruik je voor een bananencake of bananenbrood

Voor de meest smeuïge bananenbrood gebruik je heel erg rijpe bananen. Normaal gesproken zou je ze weggooien omdat ze er niet smakelijk meer uitzien maar hiervoor zijn ze perfect. Doordat de bananen zo rijp zijn, is het vruchtvlees super zacht en heerlijk zoet. Heb je thuis bananen in je fruitschaal liggen maar zijn ze nog niet rijp. Geen probleem! Verwarm de oven voor op 150 graden en laat de bananen 25 minuten kunstmatig rijpen.

Is het bananenbrood of bananencake

Tja, we zeggen altijd bananenbrood maar vaak is het recept gewoon eigenlijk een bananencake. Bestaat er dan wel verschil tussen een bananenbrood en een bananencake? Ja en nee! Je kan een recept een bananenbrood noemen wanneer je voedzaam meel gebruikt als bijvoorbeeld havermeel of amandelmeel in combinatie met uitsluitend natuurlijke suikers als banaan en dadels. Een bananenbrood wordt ook gemaakt zonder melkproducten of olie. De structuur van een bananenbrood is ook echt meer die van een brood. Het is dus veel steviger. Een bananenbrood is van origine een gerecht wat werd gemaakt om voedselverspilling te verminderen. Bijna alle recepten die je online vindt zijn eigenlijk cake recepten met banaan erin verwerkt.

Andere lekkere cake recepten

  • klik op de afbeelding om naar het desbetreffende recept te gaan

KRUIDIGE WORTELCAKE MET ROOMKAAS TOPPING EN GEMENGDE NOTEN

kruidige wortelcake recept

CAKE MET BLAUWE BESSEN EN CITROEN

cake met blauwe bessen en citroen

BANANEN CUPCAKES MET NUTELLA

recept bananen cupcakes met Nutella, roomijs en banaan

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken