Verse tomatensoep met pit. Er gaat toch niets boven een zelfgemaakte tomatensoep. Het is super simpel te maken, gezond en heel erg lekker.
Bij ons staat er bijna wekelijks wel een keertje een kom tomatensoep op tafel. Door veel te variëren met verschillende specerijen is een tomatensoep nooit saai om te eten. 😋
Verse tomaten
Voor deze soep heb ik verse tomaten 🍅 gebruikt. Wanneer je een tomatensoep met verse tomaten wilt maken, is het wel belangrijk dat je tomaten goed rijp zijn. Dan bevatten ze namelijk veel meer smaak! Welke tomaten je gebruikt mag je uiteraard helemaal zelf weten. Dus of je nu (biologische)trostomaten, cherrytomaten, Roma tomaten of een mix van verschillende tomaten gebruikt, het is allemaal lekker.
Eet jij net zoals ons graag een tomatensoep? Probeer dan ook eens de volgende recepten: Chinese tomatensoep met kip, romige tomatensoep of maak eens de tomatensoep met chipotle en gehaktballetjes.
Recept verse tomatensoep met pit
Verse tomatensoep met pit
Equipment
- 1 soeppan
Ingrediënten
- 750 gram tomaten in stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 70 gram tomatenpuree is een klein blikje
- 1 eetlepel honing
- 1 flinke eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 flinke eetlepel Italiaanse hot sauce
- 1,5 groentebouillonblokje
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 800 milliliter water
- 1 flinke eetlepel maïzena
- 3 eetlepels water
- olijfolie
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een soeppan of kookpan. Bak de uien met de tomaten, snuf zwarte peper en knoflook voor 3-5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de Provençaalse kruiden, Italiaanse hot sauce (of sriracha) en tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Voeg het water, groentebouillonblokje (verkruimelen) en honing toe. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de soep 15 minuten pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer. Breng eventueel extra op smaak met zout en/of peper. Meng 1 flinke eetlepel maizena met 3 el water en voeg dit toe aan de soep. Zet de soep terug op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Verdeel de soep over 4 kommen. Drizzle er eventueel nog een beetje extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met een snufje extra gedroogde Provençaalse kruiden vlak voor serveren. Eet smakelijk 😋
- TIP: voeg eventueel fijngehakte basilicum toe aan de soep.
Italiaanse hot sauce
Om de tomatensoep een beetje pit te geven voeg ik Italiaanse hot sauce toe.🥵 Een tijdje terug zat er in een perspakket een “Italian Hot Sauce”. Deze pittige saus kan je vergelijken met een soort sriracha maar dan met meer Italiaanse smaken.
De Hot Sauce Originale wordt met de hand gemaakt in Parma, van Italiaanse premium ingrediënten zoals Calabrische chili pepers, geroosterde paprika’s, balsamicoazijn, zeezout en Porcini paddenstoelen. De saus heeft een gebalanceerde kruidige smaak en is zeker niet té pittig.
Omdat wij de saus opgestuurd hebben gekregen heb ik eventjes opgezocht waar je de saus kunt kopen. Ik kon helaas niet veel verkooppunten vinden maar bij de Dirk heb ik hem wel gezien.
Verse tomatensoep met pit
Laat de titel van dit recept “verse tomatensoep met pit” je niet afschrikken! De soep is namelijk zeker niet té pittig. Durf jij pittiger aan? Voeg dan gerust meer “hot sauce” toe. Hopelijk ga jij net zo genieten van deze tomatensoep als wij thuis doen 😍
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.