Vegetarische kip kerrie met rijst. Deze avondmaaltijd is ontzettend lekker, voedzaam en staat snel op tafel. Ideaal na een drukke (werk)dag.
Deze vegetarische kip-kerrie met rijst is makkelijk te maken en heerlijk voor het hele gezin. In plaats van kip gebruik ik voorgekruide tempeh en heel veel groenten.
Welke groenten gebruiken?
Voor de groenten kies ik graag paprika, sperziebonen en champignons. Dit gerecht zit bomvol vitamines en vezels. Uiteraard kan je ook andere groenten gebruiken die je lekker vindt. Ga vooral experimenteren. Vaak zit er in kip kerrie ook ananas maar wij houden hier niet zo van. Vind jij dit wel lekker? Voeg dan vooral blokjes ananas toe🍍
Eet jij ook graag (af en toe) vegetarisch? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: pompoensoep met zoete aardappel, bietensalade met feta en appel of maak een keertje de andijviestamppot met sticky champignons klaar.
Recept vegetarische kip kerrie met rijst
Vegetarische kip kerrie met rijst
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 2 paprika's in blokjes gesneden
- 200 gram sperziebonen ik gebruik diepvries sperziebonen
- 1/2 citroen sap nodig
- 180 gram tempeh sweet chili ik heb deze bij de AH gekocht van het merk Terra
- 250 gram champignons grof gesneden
- 3 stengels bosui in fijne ringetjes gesneden
SPECERIJEN
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 flinke theelepel kurkuma
- 1 flinke theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 groentebouillonblokje
OVERIGE
- 250 mililiter kokosmelk
- 100 milliliter water
- 70 gram tomatenpuree is een klein blikje
- olijfolie
- crispy chili oil (olie)
- kroepoek
RIJST
- 275 gram meergranen rijst
- 450 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
Instructies
BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een middelmaat kookpan. Fruit kort de ui aan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee. Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatjes erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
MAAK ONDERTUSSEN DE VEGETARISCHE KIP KERRIE
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of grotere koekenpan. Bak de tempeh rondom goudbruin. Haal uit de pan.
- Verhit opnieuw een scheutje olie. Fruit de ui glazig. Voeg dan de paprika, champignons en sperziebonen toe. Bak voor ongeveer 5 minuten. Tot de champignons beginnen te kleuren.
- Voeg de kerriepoeder, knoflook, kurkuma, komijnpoeder, paprikapoeder, chilivlokken, zwarte peper en half verkruimeld groentebouillonblokje toe. Bak dit kort mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak tevens kort mee. Giet de kokosmelk en water in de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zachter en laat 10 minuten pruttelen. (zonder deksel op de pan) Breng eventueel extra op smaak met een snuf peper/zout.
- Voeg de gebakken tempeh toe en verwarm nog eventjes 1 minuutje mee.
ETEN MAAR!
- Verdeel de rijst en vegetarische kip kerrie over 4 borden. Bestrooi met de fijngesneden bosui en eventueel wat crispy chili olie. Lekker met kroepoek erbij. Eet smakelijk 😋
Kokosmelk of (plantaardige) kookroom
De saus maak ik graag met kokosmelk. Dat maakt de kerriesaus lekker romig en het gerecht is meteen helemaal vegan. Als je niet van kokos houdt, kun je natuurlijk ook (plantaardige) kookroom gebruiken. Dat werkt ook heel goed.
Serveer de vega kip kerrie met rijst. Doe er kroepoek bij en een beetje crispy chili-olie voor wat pit en crunch. Dat maakt het extra lekker. Dit gerecht is snel klaar, gezond en echt heel erg lekker. Ik hoop dat je er net zo van gaat smullen als wij hebben gedaan.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.