Sticky paddenstoelen met rijst. Dit is een makkelijk te maken gerecht, super gezond én zit bomvol smaak. Je mist echt geen vlees, beloofd.
Dit gerecht laat zien hoe lekker plantaardig (vegan) eten kan zijn. Ik hoop dat jij er net zo van gaat smullen als wij regelmatig doen. Ik heb het bakje met gochujang erbij gezet zodat je kunt zien welke ik gebruik. (dit is verder niet gesponsord)
Recept sticky paddenstoelen met rijst
Ingrediënten
- 500 gram gemengde paddenstoelen grof gesneden
- 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries
- seroendeng
- kroepoek
- sesamzaadjes
RIJST:
- 275 gram meergranen rijst
- 450 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
WOKSAUS:
- 2 eetlepels gochujang
- 100 milliliter sweet chilisaus
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels sojasaus
- 50 mililiter water
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1/2 limoen sap nodig
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 1 theelepel kerriepoeder
- 3/4 theelepel korianderpoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
Instructies
KOOK DE RIJST
- Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee.Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10-15 minuten met de deksel op de pan staan.
BEREID ONDERTUSSEN DE PADDENSTOELEN
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de sticky saus. Dit is je zelfgemaakte woksaus.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen goudbruin. Voeg de zelfgemaakte woksaus toe en bak kort mee.
KOOK ONDERTUSSEN OOK DE SPERZIEBONEN
- Wanneer de rijst staat uit te dampen kook je ook de sperziebonen beetgaar. Dit duurt ongeveer 6-10 minuten.
SERVEREN
- Serveer de rijst met de sticky paddenstoelen en sperziebonen. Bestrooi met een beetje seroendeng en serveer er kroepoek bij. Bestrooi eventueel met extra sesamzaadjes. Eet smakelijk 😋
- TIP: het is ook lekker om de gekookte sperziebonen door de sticky paddenstoelen te mengen.
Eet jij ook graag een dagje minder vlees? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: kikkererwten in kruidige tomatensaus, vegetarische pasta in pikante tomatensaus of maak eens de vegetarische aubergine curry stoof klaar.
Zelfgemaakte woksaus met gochujang
De super lekkere smaak van dit gerecht komt vooral door de zelfgemaakte woksaus. Met ingrediënten zoals gochujang, gember, knoflook, limoensap, sweet chilisaus, honing (of agavesiroop voor een vegan versie), kerriepoeder, korianderpoeder, zwarte peper en sesamzaadjes maak je echt een heerlijke woksaus. De saus geeft de paddenstoelen een plakkerig “sticky” laagje vol smaak. Zelf een woksaus maken is super makkelijk en je kunt het precies zo pittig maken als je zelf wilt.
Sticky paddenstoelen met rijst
Paddenstoelenmix
Flink wat verschillende soorten paddenstoelen zijn de vleesvervangers van dit gerecht. Je kunt kiezen voor mix van shiitake, kastanjechampignons en oesterzwammen. Samen met kruidige rijst en knapperige sperziebonen heb je een complete avondmaaltijd die simpel én lekker is.
Plantaardig én vol smaak
Dit gerecht is 100% plantaardig maar smaakt absoluut niet saai. Dus of je nu vegan bent, vegetarisch eet of gewoon een dagje geen vlees wilt eten, deze maaltijd is echt altijd lekker. Lust je nu geen paddenstoelen? Gebruik dan tempeh of tofu. Zorg er dan wel voor dat je dit eerst krokant bakt voordat je de woksaus toevoegt. Eet smakelijk 😋
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.