Sticky paddenstoelen met rijst

Sticky paddenstoelen met rijst

Sticky paddenstoelen met rijst. Dit is een makkelijk te maken gerecht, super gezond én zit bomvol smaak. Je mist echt geen vlees, beloofd.

sticky paddenstoelen met rijst

Recept sticky paddenstoelen met rijst

Sticky paddenstoelen met rijst

Sticky paddenstoelen met rijst. Op smaak gebracht met een zelfgemaakte woksaus vol gochujang. Dit gerecht laat zien hoe eenvoudig en heerlijk plantaardig eten kan zijn.
Vind jij dit recept lekker?
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: champignons, gochujang, kruidige rijst, oesterzwammen, paddenstoelen, rijst, sticky paddenstoelen, vegan, vegetarisch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gemengde paddenstoelen grof gesneden
  • 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries
  • seroendeng
  • kroepoek
  • sesamzaadjes

RIJST:

  • 275 gram meergranen rijst
  • 450 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje

WOKSAUS:

  • 2 eetlepels gochujang
  • 100 milliliter sweet chilisaus
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 50 mililiter water
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 2 theelepels sesamzaadjes
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 3/4 theelepel korianderpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper

Instructies

KOOK DE RIJST

  • Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee.
    Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10-15 minuten met de deksel op de pan staan. 

BEREID ONDERTUSSEN DE PADDENSTOELEN

  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de sticky saus. Dit is je zelfgemaakte woksaus.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen goudbruin. Voeg de zelfgemaakte woksaus toe en bak kort mee. 

KOOK ONDERTUSSEN OOK DE SPERZIEBONEN

  • Wanneer de rijst staat uit te dampen kook je ook de sperziebonen beetgaar. Dit duurt ongeveer 6-10 minuten.

SERVEREN

  • Serveer de rijst met de sticky paddenstoelen en sperziebonen. Bestrooi met een beetje seroendeng en serveer er kroepoek bij. Bestrooi eventueel met extra sesamzaadjes. Eet smakelijk 😋
  • TIP: het is ook lekker om de gekookte sperziebonen door de sticky paddenstoelen te mengen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Eet jij ook graag een dagje minder vlees? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: kikkererwten in kruidige tomatensaus, vegetarische pasta in pikante tomatensaus of maak eens de vegetarische aubergine curry stoof klaar.

Zelfgemaakte woksaus met gochujang

De super lekkere smaak van dit gerecht komt vooral door de zelfgemaakte woksaus. Met ingrediënten zoals gochujang, gember, knoflook, limoensap, sweet chilisaus, honing (of agavesiroop voor een vegan versie), kerriepoeder, korianderpoeder, zwarte peper en sesamzaadjes maak je echt een heerlijke woksaus. De saus geeft de paddenstoelen een plakkerig “sticky” laagje vol smaak. Zelf een woksaus maken is super makkelijk en je kunt het precies zo pittig maken als je zelf wilt.

Sticky paddenstoelen met rijst

Paddenstoelenmix

Flink wat verschillende soorten paddenstoelen zijn de vleesvervangers van dit gerecht. Je kunt kiezen voor mix van shiitake, kastanjechampignons en oesterzwammen. Samen met kruidige rijst en knapperige sperziebonen heb je een complete avondmaaltijd die simpel én lekker is.

Plantaardig én vol smaak

Dit gerecht is 100% plantaardig maar smaakt absoluut niet saai. Dus of je nu vegan bent, vegetarisch eet of gewoon een dagje geen vlees wilt eten, deze maaltijd is echt altijd lekker. Lust je nu geen paddenstoelen? Gebruik dan tempeh of tofu. Zorg er dan wel voor dat je dit eerst krokant bakt voordat je de woksaus toevoegt. Eet smakelijk 😋