sticky champignons met chilisaus en ketjap. Een simpele, smaakvolle, gezonde en vegetarische avondmaaltijd.
Ik beloof je dat geen vlees zal missen 🙂
Sticky champignons met chilisaus en ketjap
Beaudine en ik zijn echt verzot op champignons. Deze sticky champignons zijn momenteel onze grote favoriet. De champignons bak je eerst kort goudbruin met een gesnipperd uitje. Vervolgens voeg je een zelfgemaakte woksaus toe en bak je de saus een half minuutje mee. Klaar is kees!
De woksaus maak ik met verse knoflook, verse gember, sambal oelek, sweet chilisaus, ketjap manis, limoensap, peper, zout en sesamzaadjes. Door de woksaus worden je champignons lekker “sticky”.
Ben jij ook zo gek op champignons? Probeer dan ook eens de volgende recepten: romige courgette soep met champignons, pizza met champignons of maak eens de pasta met paprika en champignons.
TIP: lust je nu niet graag champignons maar lijkt de woksaus je wel lekker? Gebruik dan in plaats van champignons eventueel vegetarische kip of jackfruit.
Recept sticky champignons met chilisaus en ketjap
Sticky champignons met chilisaus en ketjap
Ingrediënten
STICKY CHAMPIGNONS
- 800 gram kastanje champignons in grote stukken gesneden
- 1 rode ui gesnipperd
STICKY SAUS:
- 125 milliliter sweet chilisaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1/2 limoen sap nodig
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 centimer verse gember geschild en fijngehakt
- 1 theelepel sambal oelek
- snufje zout
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 2 theelepels sesamzaadjes ik gebruik witte en zwarte sesamzaadjes
KRUIDIGE RIJST:
- 275 gram meergranen rijst
- 1/2 ui gesnipperd
- 1 groentebouillonblokje
- 450 milliliter heet water
EXRTRA'S
- 1 paksoi in stukjes gesneden inclusief bijna al het groen
- 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel sesamzaadjes ik gebruik witte en zwarte sesamzaadjes
- 2 stengels bosui fijngesneden en optioneel
Instructies
KOOK DE RIJST:
- Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan en fruit kort de gesnipperde ui aan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee.
- Voeg het hete water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
MAAK DAN DE STICKY CHAMPIGNONS:
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de sticky saus. Dit is je zelfgemaakte woksaus.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit kort de uien. Voeg dan de champignons toe en bak de champignons goudbruin.
- Voeg de zelfgemaakte woksaus toe en bak een half minuutje mee. Bestrooi eventueel met de bosui.
BAK ONDERTUSSEN OOK DE GROENTEN:
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak kort de paksoi en de paprika. Zet het vuur uit en meng er 2 tl sesamolie en de sesamzaadjes doorheen.
EET SMAKELIJK:
- Serveer de rijst met de sticky champignons en de gebakken paksoi met paprika. Bestrooi eventueel met extra bosui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Wat eet je erbij
Wij eten deze maaltijd graag met gebakken paksoi en paprika maar voel je vrij om iedere andere soort groenten erbij te serveren. Ook lekker is bijvoorbeeld sperzieboontjes of sugar snaps.
De paksoi en paprika bak ik kort in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie en vervolgens voeg ik nog sesamzaadjes en 2 tl sesamolie toe. Zelf houden wij van knapperige groenten, dus ik roerbak de groenten echt maar 1 à 2 minuten.
In plaats van rijst kan je natuurlijk ook noedels/noodles of mie gebruiken.
Sticky champignons met kruidige rijst en groenten
Hopelijk ga jij net zo smullen van deze sticky champignons als wij doen. O ja, in plaats van champignons kan je natuurlijk ook gemengde paddenstoelen gebruiken.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken