Spinazie stamppot met feta gehaktbal

Spinazie stamppot met feta gehaktbal

Spinazie stamppot met feta gehaktbal, een ideale doordeweekse avondmaaltijd waar het hele gezin van gaat smullen. Deze stamppot of eigenlijk meer de feta gehaktbal is momenteel grote favoriet van onze oudste dochter.

Hopelijk ga jij net zo genieten van deze stamppot en gehaktbal 😉 als zij (en wij) dat doen.

spinazie stamppot met feta gehaktbal

Spinazie stamppot

Voor deze stamppot gebruik ik altijd spinazie à la crème. En nee, die maak ik niet zelf! Ik gebruik gewoon diepvries spinazie à la crème. Onze meiden zijn namelijk helemaal verzot op deze spinazie. Waarom ook moeilijk doen als het makkelijk kan.

Met diepvriesgroenten is sowieso niets mis. Die groenten worden meteen nadat ze van het veld komen ingevroren. Alle belangrijke vitamines en mineralen zit dus nog gewoon in de groente.

Ben jij nu geen liefhebber van spinazie à la crème? Je kunt ook gewone normale spinazie of verse spinazie gebruiken. Verse spinazie zou ik wel even kort bakken en niet rauw gebruiken.

Feta gehaktbal

Gehaktballen blijven altijd lekker bij een stamppot. Maak bijvoorbeeld ook eens mijn gehaktballen in bier of de Indische gehaktballetjes.

Om deze gehaktbal wat spannender te maken voeg ik naast specerijen en sambal nog feta toe. Feta en spinazie zijn namelijk altijd erg lekker bij elkaar.

De jus voor de gehaktbal is lekker kruidig en pittig. Voor de jus fruit je eerst een uitje met knoflook en tomaat. Daarna voeg je voor iets pit sambal toe en voor de smaak gebruik ik een rundvlees bouillonblokje.

Wij houden van een iets dikkere jus. Vlak voordat wij gaan eten haal ik de gehaktballen uit de jus, zet ik het vuur iets hoger en voeg ik een maïzenapapje toe. Zo kan de jus indikken. Daarna leg ik de gehaktballen weer terug in de jus.

feta gehaktbal

Gehaktballen

De gehaktballen kunnen klaar zijn in 30-40 minuten. Voor de meeste gerechten geldt “hoe langer het op kan staan hoe lekkerder”. Die vlieger gaat ook op voor deze gehaktballen. Ik laat soms dus gerust de hele dag de gehaktballen op heeeeeeeel laag vuur staan

Recept spinazie stamppot met feta gehaktbal

spinazie stamppot met feta gehaktbal

Spinazie stamppot met feta gehaktbal

Een spinazie stamppot saaie kost? Echt niet! Ik laat je met deze spinazie stamppot en feta gehaktbal zien dat het super lekker is.
5 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: feta, feta gehaktbal, gehaktbal, spinazie, spinazie à la crème, spinazie stamppot, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in kleinere stukken gesneden
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 500 gram spinazie à la crème

FETA GEHAKTBALLEN

  • 500 gram gehakt naar keuze
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • 100 gram feta verkruimeld
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels sambal badjak

JUS

  • 1 trostomaat in hele kleine blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rundvlees bouillonblokje of halve als je niet zo van zout eten houdt
  • flinke scheut olie of klont roomboter
  • water afhankelijk van de grote van de pan ongeveer 300-350 ml water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de feta gehaktballen en rol er 4 gehaktballen van.
  • Verhit in een stoofpan de roomboter en bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballen eruit en zet even apart. 
  • Fruit in het overgebleven vet de uien met de tomaat, knoflook, sambal en het bouillonblokje voor ongeveer 2-3 minuten. Leg de gehaktballen terug in de pan en voeg het water toe. (zorg ervoor dat de gehaktballen voor net onder de helft onder water staan)
  • Laat de gehaktballen minimaal 30 min pruttelen. (hoe langer hoe lekkerder) Leg de deksel niet helemaal op de pan.
    TIP: wanneer je de gehaktballen langer wil laten staan zet na 30 min dan het vuur echt heel laag.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar en verwarm de spinazie. Kook eventueel ook de eieren (hardheid naar eigen wens) 
  • Giet de aardappelen af en stamp met de spinazie, peper, zout en nootmuskaat tot een smeuïge puree. 
  • Serveer de spinazie stamppot met de feta gehaktballen, jus en eieren. Bestrooi eventueel met nog wat extra feta. Eet smakelijk 🙂
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Spinazie stamppot met feta gehaktbal

stamppot met spinazie a la crème en gehaktbal

Een ei hoort er wat ons betreft wel bij 🙂 De verkruimelde feta over de spinazie stamppot vinden wij persoonlijk erg lekker maar dit is uiteraard optioneel.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.