Sperziebonen ovenschotel met gehakt en puree. Een heerlijke comfort food ovenschotel die je zonder schuldgevoel kunt eten. Heb je een dagje minder tijd, dan kan je ook de aardappelpuree en het sperziebonen-gehaktmengsel los eten. Scheelt je toch weer tijd!
Onze oudste dochter Beaudine vind normaal gesproken sperziebonen helemaal niet zo lekker. Super jammer, want Jan Willem, Amaranthe en ik vinden het heerlijk. Wanneer de sperziebonen verwerkt zitten in een gerecht, dan lust ze gelukkig vaak wel sperziebonen. Zo vind ze een hartige taart met sperziebonen wel erg lekker. Deze ovenschotel kon gelukkig ook haar goedkeuring krijgen!
Meestal gebruik ik kaas over mijn ovenschotels. Dit keer heb ik ervoor gekozen om een krokante topping te maken. Hiervoor gebruik ik paneermeel en een beetje roomboter. Ben jij een echte kaaskop, dan kan je natuurlijk als topping ook geraspte kaas gebruiken.
TIP: Eet jij liever vegetarisch? vervang het gehakt dan uiteraard voor vega gehakt. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel verschillende merken vegetarisch gehakt verkrijgbaar.
recept sperziebonen ovenschotel met gehakt en puree
Sperziebonen ovenschotel met gehakt en puree
Equipment
- ovenschotel
Ingrediënten
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 200 milliliter melk
- klont(je) roomboter
- 1/2 theelepel uienpoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf nootmuskaat
SPERZIEBONEN – GEHAKT MENGSEL
- 450 gram sperziebonen ik gebruik diepvries sperziebonen
- 300 gram gehakt
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 125 gram cherrytomaten gehalveerd
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 theelepels tomatenpuree
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel kerrie masala
- 1 theelepel korianderpoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- flinke theelepel bloem
EXTRA'S
- hand paneermeel
- klontjes roomboter
Instructies
- Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter en verwarm de oven voor op 210 graden.
- Kook de aardappelen gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een smeuïge puree met de melk, klontje roomboter, uienpoeder, nootmuskaat en een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout. (giet niet meteen alle melk erbij maar beetje bij beetje zodat je kunt zien welke structuur je het lekkerste vindt)
- Als de aardappelen koken, kook ook de sperziebonen beetgaar. Giet de sperziebonen af.
- Verhit ondertussen ook een scheut olie in een hapjespan en fruit de uien met de knoflook, cherrytomaatjes, sambal badjak, sambal oelek en een snuf versgemalen zwarte peper en zout. Voeg het gehakt toe samen met de paprikapoeder, kerriepoeder, kerrie masala en korianderpoeder. Bak het gehakt gaar en goudbruin. Voeg dan de tomatenpuree en bloem toe en bak kort mee. Schep vervolgens de sperziebonen door het mengsel.
- Schep het sperziebonen-gehaktmengsel in de ovenschaal. Leg daarop de aardappelpuree. Trek met een vork streepjes door de puree, bestrooi met een dun laagje paneermeel en verdeel er wat klontjes roomboter overheen.
- Bak de ovenschotel in ongeveer 10-15 minuten goudbruin.
ovenschotel met sperziebonen
Deze ovenschotel met sperziebonen, kruidig gehakt en aardappelpuree eten wij ontzettend graag. Wil je deze ovenschotel minder calorierijk maken? Gebruik dan magere melk voor de aardappelpuree en sla de roomboter over. Skip dan uiteraard ook de klontjes roomboter die ik gebruik voor de topping.
andere lekkere ovenschotel recepten
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
PITTIGE KIP IN TOMATENSAUS OVENSCHOTEL
BLOEMKOOL OVENSCHOTEL MET SPEK EN KAAS
TURKSE KRIELTJES OVENSCHOTEL
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken