Yes! Het witte goud ofwel de witte asperges zijn weer verkrijgbaar. Ik maakte dit keer een heerlijke quiche met witte asperges, chorizo en feta. Om de quiche (of hartige taart) net iets spannender te maken, maakte ik ook nog een kruidige kruimel topping. Deze topping zorgt behalve voor een krokante bite ook nog eens voor extra smaak aan de quiche met witte asperges. Ik gebruik dit keer weinig specerijen maar dat betekent niet dat er weinig smaak zit aan dit recept. Integendeel zelfs!
TIP: in plaats van chorizo kan je ook een keertje gerookte kip, zalm of hamblokjes gebruiken. Zo heb je toch weer een andere quiche zonder veel aanpassingen te doen.
recept quiche met witte asperges, chorizo en feta
Equipment
- ronde ovenschaal
Ingrediënten
- 8 plakjes hartige taartdeeg of roomboter bladerdeeg
- 1 kilo witte asperges geschild en onderkantjes afgesneden
- 100 gram feta
- 125 gram chorizo ontveld en in stukjes gesneden
- flinke hand verse peterselie fijngehakt
- 200 gram crème fraîche
- 3 eieren
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- bloem
KRUIDIGE KRUIMEL TOPPING
- 75 gram roomboter koud en in kleine blokjes gesneden
- 100 gram bloem
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snufje pul biber of chilivlokken
- 100 gram feta verkruimeld
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes hartige taartdeeg of (roomboter) bladerdeeg ontdooien.
- Snijd de geschilde asperges in 3 stukken. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de asperges in 5-8 minuten beetgaar. (ze mogen nog een klein beetje bite hebben). Giet de asperges af en spoel na met koud water. Laat de asperges goed uitlekken.
- Maak de krokante kruimel topping: verkruimel met je vingertoppen de blokjes koude roomboter met de bloem, flinke snuf vers gemalen zwarte peper, snuf zout, pul biber en de gedroogde peterselie. Als je een mooie kruim hebt, meng dan de verkruimelde feta erbij. Zet de kruimel topping in de koelkast tot gebruik.
- Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de uien met de knoflook en de chorizo tot de chorizo krokant is. Kluts ondertussen de eieren in een mengkom met de crème fraîche, snufje zout (optioneel want de chorizo en feta is al zout) en een flinke snuf vers gemalen zwarte peper. Meng dan de fijngehakte peterselie, verkruimelde feta en het chorizo mengsel erdoorheen. Schep voorzichtig ook de asperges door het mengsel.
- Vet een ovenschaal in met wat (room)boter en leg hier de plakjes hartige taartdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje bloem. (de bloem zal het vocht opnemen)
- Schep de asperge vulling op de bodem. Bestrooi met de kruimel topping. Vouw de randen iets naar binnen over de taart heen. Bestrijk eventueel de randen met een beetje geklutst ei of koffiemelk voor een mooie goudbruine kleur na het bakken. Bak de quiche in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Laat even 3-5 minuten afkoelen voordat je de quiche gaat aansnijden.
- TIP: serveer de quiche met een lekkere soep van aspergeschillen of een simpele salade.
witte asperge quiche met chorizo en feta
Het is misschien even werk om deze witte asperge quiche te maken maar dat is het absoluut waard! Deze quiche met witte asperges, chorizo en feta is namelijk echt ontzettend lekker. Ik was een beetje zenuwachtig om te proeven dit keer. Soms is een recept in je hoofd qua idee namelijk ontzettend lekker maar pakt het qua smaak niet uit zoals je bedacht had. Dit keer pakte het gelukkig heel erg goed uit. Nu zijn witte asperges helaas maar kort verkrijgbaar maar deze quiche is vast en zeker ook erg lekker met groene asperges. Wij dronken bij deze asperge quiche een frisse Pinot Grigio van Barefoot. Deze wijn is licht en fris van smaak met smaken van appels, perzik en citrusvruchten. De Barefoot wijnen zijn vekrijgbaar bij o.a. Plus, Coop, Spar, Hoogvliet, Vomar en online bij Perfectewijn.nl
witte asperges schoonmaken
Snijd ongeveer 1,5 a 2 cm van de onderkant van de witte asperge af. Schil vervolgens de asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Het beste is om overlappend te schillen zodat er geen harde schil overblijft. Je kunt ook met een gewone dunschiller de asperges schillen. Schil dan 2x keer de asperge rond. Gooi de schillen niet weg! Je kunt namelijk een heerlijke soep maken van aspergeschillen. Dit recept vind je onderaan dit artikel.
Hoe weet je of je witte asperges vers zijn
Je kunt heel simpel testen of je witte asperges vers zijn.
- Wrijf voorzichtig twee stengels tegen elkaar. Als de asperges een knisperend geluid maken zijn ze vers.
- Het topje van de asperge moet stevig aanvoelen
- De onderkant van de witte asperges mogen niet ingedroogd zijn. Ook mogen ze niet meegeven als je erin knijpt.
Hoe bewaar je verse witte asperges
Nederlandse witte asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen. Deze begint begin april tot en met 24 juni. Je kunt asperges goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel dan de witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in. Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg de asperges in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.
Andere lekkere recepten met witte asperges
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
GEFRITUURDE ASPERGES
SOEP VAN ASPERGESCHILLEN
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.