1kilowitte aspergesgeschild en onderkantjes afgesneden
100gramfeta
125gramchorizoontveld en in stukjes gesneden
flinkehandverse peterseliefijngehakt
200gramcrème fraîche
3eieren
1rode uigesnipperd
2teentjesknoflookfijngehakt
flinkesnufvers gemalen zwarte peper
snufjezoutoptioneel
bloem
KRUIDIGE KRUIMEL TOPPING
75gramroomboterkoud en in kleine blokjes gesneden
100grambloem
2 theelepelsgedroogde peterselie
flinkesnufvers gemalen zwarte peper en zout
snufjepul biberof chilivlokken
100gramfetaverkruimeld
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes hartige taartdeeg of (roomboter) bladerdeeg ontdooien.
Snijd de geschilde asperges in 3 stukken. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de asperges in 5-8 minuten beetgaar. (ze mogen nog een klein beetje bite hebben). Giet de asperges af en spoel na met koud water. Laat de asperges goed uitlekken.
Maak de krokante kruimel topping: verkruimel met je vingertoppen de blokjes koude roomboter met de bloem, flinke snuf vers gemalen zwarte peper, snuf zout, pul biber en de gedroogde peterselie. Als je een mooie kruim hebt, meng dan de verkruimelde feta erbij. Zet de kruimel topping in de koelkast tot gebruik.
Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de uien met de knoflook en de chorizo tot de chorizo krokant is. Kluts ondertussen de eieren in een mengkom met de crème fraîche, snufje zout (optioneel want de chorizo en feta is al zout) en een flinke snuf vers gemalen zwarte peper. Meng dan de fijngehakte peterselie, verkruimelde feta en het chorizo mengsel erdoorheen. Schep voorzichtig ook de asperges door het mengsel.
Vet een ovenschaal in met wat (room)boter en leg hier de plakjes hartige taartdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje bloem. (de bloem zal het vocht opnemen)
Schep de asperge vulling op de bodem. Bestrooi met de kruimel topping. Vouw de randen iets naar binnen over de taart heen. Bestrijk eventueel de randen met een beetje geklutst ei of koffiemelk voor een mooie goudbruine kleur na het bakken. Bak de quiche in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Laat even 3-5 minuten afkoelen voordat je de quiche gaat aansnijden.
TIP: serveer de quiche met een lekkere soep van aspergeschillen of een simpele salade.