Pompoensoep met wortel en rode curry. Een heerlijke, gezonde en verwarmende soep. Dus kom maar op met alle gure dagen. Deze soep houdt je warm 🙂
De pompoensoep is zoet, kruidig en romig van smaak. Zoet door de pompoen en wortel. Kruidig door de rode curry pasta.
Welke pompoen gebruiken
Ik gebruik voor deze soep wisselende pompoenen. De pompoen die je op de foto ziet hadden wij gekregen in een boodschappen box van Dirk. Het is de oranje pompoen ofwel de “gewone” pompoen.
Deze pompoen is vrij mild van smaak en leent zich daarom heel goed om te verwerken in combinatie met kruidige smaken.
Een andere lekkere pompoen voor deze soep is de bekende flespompoen. Deze pompoen is zoeter van smaak dan de “gewone pompoen”.
Pompoen wel of niet schillen
Ik schil zelf wel altijd mijn pompoen. Nu is dit echter niet per se altijd nodig hoor. De schil van de flespompoen en van de hokkaido hoef je in principe niet te schillen. Deze schillen zijn namelijk redelijk dun.
Een voordeel van je pompoen schillen is dat je pompoen wel sneller gaar is. De schil is toch altijd iets dikker waardoor het (iets) langer de tijd nodig heeft om gaar te worden.
Wil je liever niet schillen? Gebruik dan wel biologische pompoenen. Dit in verband met de eventuele gifstoffen die anders gebruikt zijn.
Kant en klare rode curry pasta
Voor deze soep zou je zelf een rode curry pasta kunnen maken maar ik heb gekozen voor een kant en klare rode curry. Daar is namelijk eigenlijk niets mis mee en het scheelt toch weer tijd.
Ook scheelt het geld want de kant en klare rode curry pasta is goedkoper dan wanneer ik alle ingrediënten moet aanschaffen voor de zelfgemaakte versie.
In de zelfgemaakte versie zit echter weer geen conserveermiddelen. Wanneer je liever zo min mogelijk conserveermiddelen wilt gebruiken dan is het uiteraard wel beter om zelf te maken.
Kokosmelk of bouillon
Zelf gebruik ik voor deze soep zowel bouillon als kokosmelk. Wees niet bang dat de kokossmaak te overheersend is. Mocht je echt geen kokosmelk willen gebruik vervang dit dan voor extra water.
Vlak voor serveren voeg ik nog een scheutje extra kokosmelk toe. Dit smaakt niet alleen lekker maar het staat ook mooi. Het oog wilt toch ook wat 😉 Uiteraard is deze stap wel optioneel.
Een andere lekkere en kruidige soep met kokosmelk is mijn curry soep met kip en Thaise groenten.
Recept pompoensoep met wortel en rode curry
Pompoensoep met wortel en rode curry
Equipment
- 1 stoof of soeppan
Ingrediënten
- 1 pompoen geschild en in stukjes gesneden
- 350 gram wortel in stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel laospoeder
- 1 zakje rode curry pasta ik gebruik dit van het merk Inproba
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snuf zout optioneel
- 200 milliliter kokosmelk + eventueel extra voor garnering
- 550 milliliter heet water
- 1 groentebouillonblokje
- verse koriander fijngehakt (optioneel)
- pompoenpitten mix optioneel
- snuf pul biber of chilivlokken
Instructies
- Verhit een scheut olie in een soep of stoofpan. Bak de pompoen met de wortel, ui, knoflook, rode curry pasta, laos en zwarte peper voor een paar minuten. (3-5) op middelhoog vuur)
- Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe samen met het water en laat afgedekt 25 minuten pruttelen. (de pompoen moet gaar zijn) Soms kan het iets korter of langer duren.
- Haal de pan van het vuur en voeg de kokosmelk toe. Pureer de soep vervolgens tot je een romige substantie hebt. Breng eventueel extra op smaak met peper en/of zout.
- Garneer de soep eventueel met een beetje fijngehakte koriander, scheutje extra kokosmelk, pompoenpitten mix en/of pul biber (chilivlokken)
- Eet smakelijk 🙂
- TIP: ook lekker is om krokant gebakken spekblokjes toe te voegen.
Pompoensoep met wortel en rode curry
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.