Wil je nog een heerlijke dip maken voor bij stokbrood of Turks brood? Maak dan eens deze heerlijk romige en pittige feta spread met citroen. Vroeger haalde wij altijd op de markt allemaal lekkere smeersels en een favoriet waren dan de verschillende soorten feta spreads. Nu zijn deze spreads echt mega simpel om zelf te maken en je kunt ook enorm variëren in smaken. Deze pittige feta spread is één van de vele variaties die ik regelmatig maak. De spreads zijn overigens niet alleen lekker om met Turks brood in te dippen. Grill verschillende soorten groenten, rooster een dik plak brood, smeer deze in met een dikke laag feta spread en daarop de geroosterde groenten. Voilá, je hebt een heerlijke lunch.
recept pittige feta spread / dip
pittige en frisse feta spread ofwel feta dip
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 200 gram feta goede kwaliteit
- 100 gram crème fraîche
- 1 citroen
- 2 theelepels chili vlokken of pul biber ik geef de voorkeur aan pul biber
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuïge massa. De hoeveelheid citroensap die je gebruikt is afhankelijk van smaak en de sterkte van de citroen. Begin met het sap van een halve citroen. Meer toevoegen kan altijd nog. Bestrooi vlak voor serveren met nog wat extra chilivlokken (pul biber) en/of geraspte citroenschil. Ook lekker met een beetje extra extra vierge olijfolie eroverheen.
- Lekker met Turks brood, stokbrood of op een toastje.
TIP: je kan in plaats van crème fraîche ook Turkse/Griekse yoghurt gebruiken of Monchou. Gebruik je yoghurt, voeg dan niet meteen teveel toe.
feta dip
De lekkerste structuur krijg je als je de feta spread kan maken in de keukenmachine. Mocht je nu geen keukenmachine hebben, dan kan je het ook met een vijzel maken of alles heel fijn prakken. Neem daar dan wel echt even de tijd voor.
Wij vinden het persoonlijk erg lekker om nog een beetje extra olijfolie, citroenrasp en pul biber over de feta spread te strooien. Dit geeft een extra diepe en vooral spannende smaak. De pul Biber koop ik altijd bij de Turkse supermarkt. Mocht je dit nu niet in de buurt hebben, dan kan je ook chilivlokken gebruiken. Het voordeel van pul biber is echter dat het pittig is maar ook super veel smaak heeft. Het is zelfs een beetje zoetig. Echt heel erg lekker!
andere lekkere recepten met feta
- Klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
AVOCADO DIP MET FETA EN LIMOEN:
OVENSCHOTEL MET PREI, CHORIZO EN FETA:
FRISSE PASTASALDE MET FETA EN TONIJN:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken