Pesto zonder pijnboompitten. Wanneer je geen pijnboompitten mag of kan eten kan je gelukkig wel genieten van een heerlijke zelfgemaakte pesto. Deze pesto is echt mijn redding tegenwoordig 🙂

Panko in plaats van pijnboompitten
Zelf weet ik pas sinds kort dat ik niet tegen pijnboompitten kan. In eerste instantie vond ik dit niet zo’n probleem. Totdat ik mij besefte dat ik dan dus ook geen pesto of gerechten met pesto kan eten. Ai, toen vond ik het een stuk erger ineens 😱 Gelukkig zijn er heel veel manieren om te genieten van een heerlijke pesto zonder pijnboompitten. Het enige nadeel is alleen dat je niet eventjes snel in de supermarkt een kant en klaar bakje/potje kunt halen. Je moet eerst zelf eventjes aan de slag gaan in de keuken.



Inmiddels heb ik al een paar varianten gemaakt waaronder deze variant. In plaats van pijnboompitten gebruik ik panko. Door alle ingrediënten in de keukenmachine te mixen krijg je toch nog steeds een lekkere bite die normaal gesproken de pijnboompitten zouden geven.
Eet jij ook graag gerechten met pesto? Probeer dan ook eens de volgende recepten: pasta pesto met kip, Italiaanse bol met pesto-roomkaas of maak eens een pastasalade met pesto en kip.
Recept pesto zonder pijnboompitten

Pesto zonder pijnboompitten
Equipment
- 1 keukenmachine of vijzel
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 30 gram basilicum
- 1 teentje knoflook geraspt
- 30 gram panko
- 1/2 citroen rasp en sap nodig
- 60 gram Grana Padano flakes
- 100 mililiter olijfolie of iets meer
- snufje versgemalen zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Klaar is kees, je kunt gaan smullen 😋
- TIP: heb je geen keukenmachine dan kun je ook alle ingrediënten fijnmalen in een vijzel.TIP: in plaats van Grana Padano flakes kan je ook Parmezaan of Pecorino gebruiken.TIP: wil je deze pesto vegan maken? Gebruik dan een vegan geraspte kaas of gebruik edelgistvlokken.TIP: wil je een hele frisse pesto voeg dan nog extra citroensap toe. Voor een beetje pit is het ook lekker om chilivlokken toe te voegen.
Veelgestelde vragen
Je kunt pijnboompitten makkelijk vervangen door noten zoals walnoten, amandelen, pistache noten, zonnebloempitten of cashewnoten. Deze geven ook een romige textuur en een lekkere bite aan je pesto. Gebruik wat je in huis hebt – dat maakt het meteen budget vriendelijk.
Zeker weten! De smaak is iets anders maar het is nog steeds heerlijk vol van smaak. Door bijvoorbeeld walnoten te gebruiken krijg je juist een iets rijkere, nootachtige smaak die perfect past bij pasta, brood of als dip.
Bewaar de pesto luchtdicht in een schoon potje in de koelkast. Zo blijft hij zeker 4 tot 5 dagen goed. Giet er een dun laagje olijfolie overheen om de pesto langer vers te houden.
Absoluut, in mijn zelfgemaakte pesto zit namelijk helemaal geen noten. Voor de bite gebruik ik panko. Net zo lekker!
Ja, dat kan! Verdeel de pesto over een ijsblokjesvorm of kleine bakjes en vries ze in. Zo heb je altijd een portie bij de hand. In de vriezer blijft de pesto tot 3 maanden goed.
Pesto zonder pijnboompitten

Heb je een notenallergie of vind je pijnboompitten gewoon te duur (want pfff dat zijn boompitten) dan kan je gelukkig alsnog genieten van een heerlijke pesto. Deze pesto is echt super simpel om te maken. De pesto is ook overal wel lekker bij en op 🤩 Dus smullen maar! Ik koop in ieder geval tegenwoordig nooit meer kant en klare pesto.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.