pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

Het is altijd tijd voor pizza toch! Deze pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten is weer eens iets anders dan de standaard pizza met tomatensaus. Dit is absoluut de favoriete pizza van Beaudine. Onze jongste Amaranthe eet haar pizza op de meest vreemde manier die je je maar kan bedenken. Zij wil namelijk normaal gesproken op haar pizza alleen ham en salami. Dus geen saus, geen kaas, geen mozzarella….helemaal niets!! Bizar toch. Gelukkig is ze wel gek op pesto en maakt ze eindelijk voor deze pizza met romige pesto wel een uitzondering. Wel plukt ze de kaas ervan af. De volgende keer dat ik de pizza weer ga maken, zal ik de “lieve” moeder gaan uithangen en voor haar een versie zonder kaas maken.

*schrik niet van de enorme lap tekst bij de bereiding. ik leg namelijk ook alle stappen uit om zelf pizzadeeg te maken. gebruik je een kant en klare bodem? dan kan je meteen door naar stap 5*

Recept pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

Pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

maak eens een pizza met pesto in plaats van met tomatensaus
4.50 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: kipfilet, pesto, pijnboompitten, pizza, romige pesto
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 pizza’s

Ingrediënten

  • 100 gram pesto
  • 75 gram crème fraîche
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • 200 gram kipfilet beleg
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • snuf chilivlokken optioneel
  • handje pijnboompitten

ZELF PIZZA DEEG MAKEN

  • 400 gram bloem
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • semolina (soort bloem) optioneel

Instructies

  • Wil je zelf je pizzabodem maken? Start dan hier eerst mee! Maak je het deeg met de hand volg dan de volgende stappen: Meng de bloem met het zout en de suiker. Maak een kuiltje op een werkblad of in een mengkom (mijn voorkeur) en leg in het kuiltje het zakje gedroogde gist. Giet er de extra vierge olijfolie overheen en meng beetje bij beetje het water erdoorheen. Kneed het deeg minimaal 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. Maak er een mooie bol van en bestooi met een beetje bloem.
  • TIP: is je deeg te droog? voeg meer water toe. is je deeg te nat? voeg meer bloem toe. (deeg maken is altijd op gevoel)
  • Maak je het pizzadeeg in een keukenmachine? Volg dan de volgende stappen. Doe de bloem samen met de suiker, olijfolie, water en gist in de mengkom. (gebruik een deeghaak) Laat de keukenmachine een paar minuten draaien en voeg dan de zout toe. Laat in totaal je keukenmachine 5-10 minuten draaien. Kneed het deeg nog even kort door met de hand. Vorm er een mooie vol van en bestrooi met een beetje bloem.
  • De volgende stappen gelden voor beide varianten: Leg het deeg in een kom en dek af met folie of een natte hete theedoek. Laat het deeg 45 minuten op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is. Verdeel het deeg in 2 stukken. Bestrooi je werkblad met bloem en bol het deeg op tot twee mooie bollen. Leg de bollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden (of anders 220). Bestrooi je werkblad met semolina (of bloem) en druk de deeg tot twee pizzabodems uit. Smeer de bodems in met de romige pesto, leg er de plakjes kipfilet op, bestrooi met de kaas en scheur de mozzarella over de pizza's. Bestrooi met een snuf zwarte peper, de pijnboompitten en eventueel een snufje chilivlokken. Bak de pizza's in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
  • TIP 1: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voor verwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
    TIP 2: ik rol tegenwoordig mijn bodems uit op bakpapier (die ik dus bestrooi met semolina) en dan leg ik ze op de pizzasteen (in de oven of bbq) voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Zo weet ik zeker dat mijn bodem mooi krokant wordt en de pizza niet dubbelslaat met het op de steen leggen.
    TIP 3: voor zelfgemaakte pizzabodems is een pizza schep geen overbodige luxe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: ik maak meestal zelf mijn pizzadeeg maar wil je deze pizza super snel op tafel hebben staan? Gebruik dan kant en klare pizzabodems. Zorg er dan wel voor dat er geen tomatensaus al op de bodem zit. Als ik kant en klare bodems gebruik, dan koop ik meestal die van Magioni.

Vrijdagavond pizza avond

pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

Voor Jan Willem en mijzelf bestrooi ik de pizza na bereiding nog met een snuf chilivlokken voor een beetje pit. Wil je de randen van de pizza extra lekker maken? Smeer deze dan in met een beetje knoflookolie. Dit kan je heel simpel zelf maken. Meng een flinke scheut olijfolie met een geraspt teentje knoflook.

Ook lekkere pizza’s om te maken zijn: pizza met hete kip en avocado, gefrituurde pizza, Mexicaanse pizza of pizza met pikante kip, paprika en rode ui

Wijn van de maand

Bij deze pizza dronken Jan Willem en ik een rode wijn. Deze rode Vanita Nero d’Avola Terre Siciliane is bij De Wijnzaak “wijn van de maand maart”. Net zoals de witte variant (die ik maakte bij een pastasalade) is dit echt een wijn die helemaal in ons straatje past. Wij zijn sowieso wel echt fan van Italiaanse wijnen. Laat ons blind proeven en dan pikken we meestal een Italiaan als favoriet eruit. Italiaanse wijnen zijn vaak vol van smaak, fruitig en geen mond droogtrekkers. Ook deze wijn is een mooie volle wijn die veel fruit bevat maar wel een stevige dronk heeft zonder droog in de mond aan te voelen.

Vanita Nero d'Avola Terre Siciliane rode wijn

Deze wijn komt uit Sicilië en is gemaakt van 100% Nero d’Avola druiven. De wijn komt het beste tot zijn recht bij een serveertemperatuur van 18 graden. Nu moet ik zeggen dat wij in de zomermaanden onze wijn vaak iets gekoeld drinken. Ja…..ook rode wijnen. Nu kan dit zeker niet met iedere rode wijn. Het is even proberen met welke wijn het wel en niet kan. Deze wijn kan zeker wel iets gekoeld gedronken worden. (niet te koud hoor…..zet hem dus niet uren in de koelkast)

pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken