Sommige gerechten ontstaan spontaan en worden dan razendsnel een gezinsfavoriet. Zo ging het ook met deze pittige pasta met crispy chili olie in tomatensaus. Dit gerecht ontstond na een drukke dag. Het was thuis complete chaos, eigenlijk had ik geen zin om te koken maar ik wilde ook geen eten bestellen.
Dus hup, de keuken in om iets makkelijks op tafel te zetten. En dat pakte verrassend goed uit! Inmiddels is dit gerecht namelijk niet meer weg te denken uit ons repertoire. Hou jij ook van een simpel, snel en smaakvol bord comfort food? Neem dan ook eens een kijkje bij onze andere pasta recepten voor nog veel meer inspiratie.
Liefde van de man gaat door de maag toch… en deze pasta doet perfect zijn werk. 🤪

Wat is crispy chili olie precies?
Crispy chili olie klinkt misschien spannend als je het nog niet kent, maar het is echt een heerlijke smaakmaker. Het is een olie met knapperige stukjes chili, knoflook en ui, die je over je eten lepelt voor extra smaak, pit en een lekkere crunch.
Je kunt het zelf maken, maar wij kopen het vaak gewoon kant-en-klaar. Wij zijn thuis er inmiddels verslaafd aan en er gaan dan ook flink wat potten crispy chili olie doorheen per maand. Probeer bijvoorbeeld eens onze pittige kipstoof met crispy chili olie of maak er een heerlijk pittige pindasaus mee. Als je eenmaal crispy chili olie geprobeerd heb dan weet ik zeker dat je ook meteen fan wordt!
Recept pasta met crispy chili olie

Pasta met crispy chili olie
Wat heb je nodig (ingrediënten)
TOMATENSAUS MET CRISPY CHILI OLIE
- 500 milliliter gezeefde tomaten
- 300 gram gehakt
- 250 gram snoeptomaatjes gehalveerd
- 1 flinke eetlepel crispy chili olie + extra bij serveren
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel suiker
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- extra vierge olijoflie
EXTRA'S
- 300 gram pasta naar keuze
- 1 groentebouillonblokje
- flinke hand verse basilicum grof gehakt
- 100 gram extra belegen kaas of andere kaas naar eigen wens
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak het gehakt goudbruin. (Hoeft nog niet gaar te zijn)
- Voeg de uien, knoflook, snoeptomaatjes, peper, zout en gedroogde oregano toe en bak voor 5 minuten mee.
- Voeg de gezeefde tomaten toe samen met de suiker. Laat de saus 25-30 minuten pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten op de pan. Haal eventueel de laatste 10 minuten de deksel eraf. Dan kan de saus eventueel iets indikken. Is niet altijd nodig, soms verliezen tomaten meer vocht, dus kijk op gevoel.
- Voeg de crispy chili olie toe samen met de basilicum en meng dit door de saus.
PASTA KOKEN
- Kook ongeveer 10 minuten voordat de saus klaar is de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. TIP: ik gebruik een groentebouillonblokje om de pasta in te koken.
- Giet de pasta af en meng door de saus. Verdeel de pasta over 4 borden, bestrooi met geraspte kaas, basilicum en extra crispy chili olie. Eet smakelijk!
Notities
Veelgestelde vragen over deze pittige pasta
Bij ons thuis niet! Onze dochters houden juist van die licht pittige smaak. Je kunt het natuurlijk zelf doseren met de chili olie, dus als je het wat milder wil houden, is dat makkelijk aan te passen.
Bij de toko, sommige supermarkten (zoals Albert Heijn of Jumbo) en online bij merken zoals Chilli Chan’s of Lao Gan Ma. Zelf maken kan ook, maar kant-en-klaar werkt prima.
Zeker weten. De tomatensaus kun je van tevoren maken en later opwarmen. Dat is stiekem nog veel lekkerder omdat alle smaken dan goed kunnen intrekken.
Wij gebruiken meestal fusilli of spaghetti, maar het werkt ook prima met penne of macaroni. Neem wat je lekker vindt of wat je nog in de kast hebt liggen!
Onze kinderen zijn ook fan
Bij spicy eten denk je misschien dat onze kinderen afhaken, maar dat is hier thuis zeker niet het geval. Beaudine en Amaranthe zijn inmiddels wel wat gewend als het gaat om smaak en pittigheid. Het is zowat met de paplepel ingegoten. 😜
Natuurlijk snap ik dat niet alle kinderen (of volwassenen) van heel pittig eten houden. Uiteraard kan je dit recept geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik gewoon minder crispy chili olie. Je kunt ook een heel klein beetje door de tomatensaus mengen en de pot op tafel zetten. Zo kan iemand naar eigen wens nog meer toevoegen.
Pasta in tomatensaus met crispy chili olie

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn wij echt dol op dit pasta recept. Hopelijk ga jij binnenkort net zo genieten van deze pasta in tomatensaus met crispy chili olie. Eet smakelijk alvast! 😋
We vinden het erg leuk ons je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest! Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.