Het recept voor deze Naan (brood) is echt zo ontzettend simpel. Als je eenmaal dit zelf gemaakt hebt, dan zul je niet zo snel meer een kant en klare Naan kopen.
Veel mensen zeggen overigens Naanbrood. Dit klopt alleen niet helemaal. Naan betekend namelijk brood, dus eigenlijk zeg je dan broodbrood. Dat klinkt een beetje gek toch 😉
Nu wil ik zeker niet zeggen dat dit een authentiek recept is. Dat is het namelijk niet. Het is alleen wel een super lekker recept wat ook nog eens snel klaar is.
Naan bereiden
Officieel wordt Naan gebakken in een tandoor of kleioven. Nu heb ik beide niet thuis en ik denk jij ook niet. Je kan de Naan gelukkig ook in de oven, in grillpan of op de bbq bereiden.
Ik kies zelf meestal voor de grillpan. Grillpannen zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Ik heb zelf een gietijzeren grillpan. Deze houdt zijn warmte namelijk goed en stabiel vast.
Op Familie over de Kook staan al een paar recepten om Naan te maken en toch is dit recept weer heel anders. Ditmaal gebruik ik namelijk zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem en gist.
Je hoeft nu dus niet te wachten tot het deeg gerezen is. Zodra je het deeg goed gekneed hebt, kan je meteen beginnen met het bakken van de Naan.
recept Naan met zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt
Naan (brood) met zelfrijzend bakmeel en Griekse yoghurt
Ingrediënten
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
- flinke snuf zout
- 100 gram roomboter
- 2 teentjes knoflook geraspt
- handje verse koriander fijngehakt (of gebruik 2 tl gedroogd korianderblad)
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Smelt de roomboter met de geraspte knoflook, peper en zout. Als dit gesmolten is, roer dan de fijngehakte koriander erdoorheen. Laat het mengsel op heel laag vuur staan. (anders stolt de boter)
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de Griekse yoghurt, kurkuma, gemalen korianderpoeder en een snuf zout. (het blijft een redelijk plakkerig deeg)
- Bestrooi je werkblad met flink wat bloem. Verdeel het deeg in 4 stukken en kneed uit tot een Naan. Smeer de bovenkant in met het roomboter mengsel. Verhit een grillpan en leg de met roomboter ingesmeerde Naan op de grillpan. Smeer dan meteen ook de andere kant in. Grill de Naan goudbruin en gaar aan beide kanten (ongeveer 3-5 minuten per kant)
- TIP: als de Naan klaar is, kan je hem eventueel nog extra insmeren als je nog boter over hebt. TIP: zet de grillpan niet op te hoog vuur. Dan brand je Naan alleen maar aan en wordt hij zwart en niet gaar. Je kan ook een koekenpan gebruiken. Bak de Naan als een soort pannenkoek. Zodra er bobbeltjes inkomen kan je hem omdraaien.
Weetje: in de traditionele Indiase keuken wordt de Naan gebruikt om andere gerechten mee op te scheppen. Je kan het dus zien al de vervanging van het bestek.
Naan brood met kurkuma
De reden dat mijn Naan zo kleurrijk is, is omdat ik een beetje kurkuma aan het deeg heb toegevoegd. Voor wat extra smaak voeg ik ook altijd een beetje gemalen korianderpoeder toe. Naan kan je bij diverse gerechten serveren zoals curry’s of bijvoorbeeld bij een super lekkere kip Tandoori.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.