Op zoek naar een heerlijk moussaka recept? Deze Griekse ovenschotel met gehakt, aubergine en romige bechamelsaus is wat ons betreft pure comfort food. Ontdek hoe jij het zelf makkelijk maakt en waan jezelf eventjes in Griekenland. 😋

Recept Griekse moussaka – een heerlijke ovenschotel

Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 500 gram rundergehakt of lamsgehakt
- 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes kant en klaar of zelfgemaakt
- 2 stuks aubergine in plakjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 400 gram tomatenblokjes
- 70 gram tomatenpuree is een klein blikje
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel gemalen piment
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
- olijfolie
BECHAMELSAUS
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter melk
- snufje nootmuskaat
- 75 gram extra belegen kaas geraspt
Zo maak je het (bereidingswijze)
MAAK DE PLAKJES AUBERGINE KLAAR VOOR GEBRUIK
- Bestrooi de aubergine plakken met zout en laat ze 15 minuten uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna droog met keukenpapier. Dit haalt de bittere smaak eruit. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de aubergines aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Om tijd te besparen zou je eventueel deze stap kunnen overslaan.
MAAK DE GEHAKTVULLING
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul en bruin. Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, chilivlokken, oregano, piment en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel op laag vuur 15-20 minuten pruttelen tot het ingedikt is.
OVEN VOORVERWARMEN
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Beneden en bovenwarmte. Geen hetelucht.
MAAK DE BECHAMELSAUS ONDERTUSSEN
- Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde om een roux te maken. Laat 1 minuut zachtjes garen.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot je een gladde saus hebt. Laat zachtjes koken tot de saus dikker wordt. Haal de pan van het vuur, roer de nootmuskaat en kaas erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
AFBAKKEN MOUSSAKA
- Vet een ovenschaal in en begin met een laagje aardappel, schep er een laag gehaktmengsel overheen en daaroverheen plakjes aubergine. Herhaal dit tot alles op is eindigend met een laag aubergines. Giet de bechamelsaus over de bovenste laag en strijk glad met een spatel.TIP: Bewaar voor een mooi eindresultaat eventueel twee of drie plakjes en leg deze op de bechamelsaus.
- Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 35-40 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de moussaka 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk. 😋
- TIP: voor heerlijke kruiden en specerijen in gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.
- Ben je op zoek naar meer Griekse recepten? Probeer dan ook eens onze Griekse gehaktballetjes met feta uit de oven.
Veelgestelde vragen over moussaka
Ja! Ben je geen liefhebber van aubergine? Dan kun je deze vervangen door courgette. Tip: onze kinderen vinden aubergine zonder schil veel lekkerder. Je kunt de aubergine dus ook schillen voor een zachtere smaak.
Ja! Zorg er wel voor dat de moussaka helemaal afgekoeld is en vries het tot 3 maanden in.
Moussaka blijft 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Verwarm het in de oven of magnetron.
Ja, je moet de aardappelen voor moussaka eerst koken. Als je geen voorgekookte aardappelen uit de supermarkt gebruikt, kook ze dan beetgaar voordat je ze in plakjes snijdt. Zelf gekookte aardappelen zijn lekkerder.
De beste manier om moussaka op te warmen is in de oven op 180 graden gedurende 20-25 minuten. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant weer mooi krokant wordt. Heb je minder tijd? Dan kun je het ook in de magnetron opwarmen maar de textuur zal iets zachter zijn.
Is dit een authentiek Moussaka recept?
Dit recept is waarschijnlijk geen authentiek recept maar ik beloof je… het is wél ontzettend lekker! Alles wat je nodig hebt, koop je gewoon in de supermarkt. Mijn recept is eenvoudig te maken, maar heeft wel wat tijd nodig. Daarom is dit gerecht perfect voor het weekend. Of maak het op zondag, zodat je het op maandag kunt opwarmen. Stiekem is de moussaka dan nóg lekkerder. 😋 Onze oudste dochter Beaudine neemt bijvoorbeeld regelmatig een stukje mee naar haar stage. Ben jij net zoals wij dol op ovenschotels? Bekijk dan ook eens onze andere ovenschotel recepten voor nog meer inspiratie.
Tip – voor heerlijke kruiden en specerijen in gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.

Wat eet je bij deze Griekse ovenschotel?
Wij vinden Moussaka eigenlijk een complete maaltijd op zich maar een frisse tegenhanger erbij is altijd lekker. Denk bijvoorbeeld aan:
- Griekse salade met feta, komkommer en tomaat
- Stokbrood of pita om de saus mee op te dippen
- Tzatziki voor een frisse dip
- Geroosterde groenten zoals paprika of courgette
Ga jij dit moussaka recept proberen?
We hopen dat dit recept net zo goed bij jullie in de smaak valt als bij ons thuis. Misschien geef je er je eigen draai aan of maak je het gerecht precies zoals hierboven. Hoe dan ook, geniet ervan! Heb je een vraag over de bereiding of twijfel je ergens over? Kijk dan gerust even rond op de site, want er staat altijd wel iets tussen dat kan helpen. Uiteraard mag je ons ook altijd via Facebook of Instagram benaderen voor een vraag. 🙋♀️


Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!