600gramvoorgekookte aardappelschijfjeskant en klaar of zelfgemaakt
2stuksauberginein plakjes gesneden
1uigesnipperd
3teentjesknoflookgeraspt
400gramtomatenblokjes
70gramtomatenpureeis een klein blikje
1theelepelkaneel
2theelepelsgedroogde oregano
2theelepelspaprikapoeder
1/2theelepelgemalen piment
flinkesnufversgemalen zwarte peper en zout
snufjechilivlokken
olijfolie
BECHAMELSAUS
50gramroomboter
50grambloem
500millilitermelk
snufjenootmuskaat
75gramextra belegen kaasgeraspt
Zo maak je het (bereidingswijze)
MAAK DE PLAKJES AUBERGINE KLAAR VOOR GEBRUIK
Bestrooi de aubergine plakken met zout en laat ze 15 minuten uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna droog met keukenpapier. Dit haalt de bittere smaak eruit. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de aubergines aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Om tijd te besparen zou je eventueel deze stap kunnen overslaan.
MAAK DE GEHAKTVULLING
Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul en bruin. Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, chilivlokken, oregano, piment en paprikapoeder erbij. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel op laag vuur 15-20 minuten pruttelen tot het ingedikt is.
OVEN VOORVERWARMEN
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beneden en bovenwarmte. Geen hetelucht.
MAAK DE BECHAMELSAUS ONDERTUSSEN
Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde om een roux te maken. Laat 1 minuut zachtjes garen.
Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot je een gladde saus hebt. Laat zachtjes koken tot de saus dikker wordt. Haal de pan van het vuur, roer de nootmuskaat en kaas erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
AFBAKKEN MOUSSAKA
Vet een ovenschaal in en begin met een laagje aardappel, schep er een laag gehaktmengsel overheen en daaroverheen plakjes aubergine. Herhaal dit tot alles op is eindigend met een laag aubergines. Giet de bechamelsaus over de bovenste laag en strijk glad met een spatel.TIP: Bewaar voor een mooi eindresultaat eventueel twee of drie plakjes en leg deze op de bechamelsaus.
Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 35-40 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de moussaka 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk. 😋
TIP: voor heerlijke kruiden en specerijen in gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.