Lactose vrije panna cotta

Lactose vrije panna cotta

Lactose vrije panna cotta. Voortaan kan je genieten van een heerlijk toetje/dessert zonder buikpijn achteraf.

Lactose vrije panna cotta

Lactose intolerant

Al jarenlang drink ik geen zuivel meer omdat ik er misselijk van werd. Helaas begin ik steeds vaker last te krijgen van andere soorten en gerechten met zuivel. Mijn “allerliefste toetje” panna cotta valt daardoor ook vaak niet goed meer.

Thuis houd ik er inmiddels rekening mee en zoek ik steeds vaker een zuivelvervanger. Als ik uit eten ga dan wil ik de teugels nog weleens laten vieren met alle gevolgen van dien. (ik zal je de details besparen)

Als je, net als ik, lactose-intolerant bent of aan het worden bent, begrijp je waarschijnlijk hoe lastig het kan zijn om oude eetgewoonten aan te passen.

Maar goed nieuws! Dankzij de groeiende beschikbaarheid van lactosevrije en veganistische alternatieven, hoef je gelukkig geen concessies te doen aan smaak.

Eet jij net zoals ik graag panna cotta? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Deze zijn overigens niet lactosevrij maar kan je wel zo aanpassen. Panna cotta met aardbeien en kokosmelk, panna cotta met salted caramel en pinda’s of probeer eens de panna cotta met Amarula.

Recept lactose vrije panna cotta

recept lactose vrije panna cotta

Lactose vrije panna cotta

Ben je lactose intolerant? Dan kan ook jij voortaan gewoon genieten van een super romige en smaakvolle lactose vrije panna cotta.
4.41 van 5 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: dessert, Nagerecht, toetje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: lactose vrije panna cotta, lactose vrije slagroom, panna cotta, sojamelk, zuivelvrije panna cotta
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 4 kleine (mooie) glaasjes

Ingrediënten

  • 200 milliliter sojamelk
  • 200 milliliter lactose vrije slagroom ik gebruik die van het merk MinusL
  • 3 blaadjes gelatine of 2,5 als je een iets minder stevige panna cotta wilt
  • 35 gram suiker of 50 gram als je een zoetekauw bent
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 stuks steranijs

Instructies

  • Week de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water.
  • Verwarm in een steelpannetje de sojamelk, lactose vrije slagroom, suiker, vanillesuiker en steranijs.
  • Breng het mengsel tegen de kook aan, haal van het vuur en haal de steranijs eruit.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en spatel dit door het panna cotta mengsel.
  • Vul 4 glaasjes met het panna cotta mengsel en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer de panna cotta met toppings naar eigen smaak. Eet smakelijk!
  • TIP: wij zijn geen grote "toetjes eters", dus het recept is goed voor 4 kleinere porties.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Panna cotta

Panna cotta, dat in het Italiaans letterlijk “gekookte room” betekent, is een zijdezachte lekkernij die wordt gemaakt met room en melk. Voor mensen met lactose-intolerantie is dit niet heel handig om te eten.

Gelukkig zijn er tal van lactosevrije ingrediënten die je kunt gebruiken om een heerlijke lactosevrije panna cotta te maken. Zo kan je bijvoorbeeld kokosmelk gebruiken maar niet iedereen houdt echter van de smaak van kokosmelk. (zelf vind ik dit wel erg lekker)

Dit keer heb ik een lactose vrije panna cotta gemaakt met sojamelk en lactose vrije slagroom. De lactose vrije slagroom is helaas niet overal verkrijgbaar. Ik heb hem zelf bij de AH gekocht.

Door deze alternatieven heb je dezelfde romigheid als een gewone panna cotta maar zonder de ongemakken van lactose.

Laat je creativiteit los met verschillende toppings

Eén van de leuke en lekkere aspecten van panna cotta is dat je kunt spelen met verschillende toppings om je eigen smaakcombinaties te creëren.

Denk aan blauwe bessen met een vleugje ahornsiroop voor een frisse smaak. Of experimenteer met gehakte noten en gesmolten (vegan) pure chocolade voor een knapperige textuur.

Voor een exotische twist kun je vers fruit zoals mango en/of passievrucht toevoegen. Dit keer heb ik gekozen voor een simpele zelfgemaakte frambozensaus met verse frambozen en kokosrasp.

Lactose vrije panna cotta basisrecept

lactose vrije panna cotta met sojamelk en lactose vrije slagroom

Het aanpassen van recepten zodat het lactosevrij wordt hoeft gelukkig tegenwoordig geen enorme opgave te zijn. Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediënten kun je nog steeds genieten van al je favoriete smaken. (nu alleen nog hopen op een écht lekkere vervanging voor roomboter)

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken