Kruidige wortelcake met roomkaas glazuur. Ik ben totaal geen bakster maar simpele dingen zoals een cake lukt gelukkig nog wel. Eén van de favoriete cake recepten van de kinderen is deze kruidige wortelcake. De roomkaas glazuur vinden de kinderen persoonlijk iets minder lekker maar die vinden Jan Willem en ik juist weer erg lekker. Vaak als ik deze cake maak verdeel ik daarom de cake in twee stukken. Eén deel is dan voor Beaudine en Amaranthe en het andere deel smeer ik wel in met de roomkaas glazuur en die is dan voor Jan Willem en mijzelf. Zo is iedereen thuis blij 🙂 Denk overigens niet dat deze cake gezond is. Ja, er gaat behoorlijk wat geraspte wortel door het beslag maar mijn cake bevat ook behoorlijk wat suiker.
Wil je deze cake gezonder maken? Gebruik dan in plaats van gewone tarwebloem bijvoorbeeld volkorenmeel of een mengsel van volkorenmeel en bloem. Gebruik je alleen volkorenmeel dan moet je wel meer olie en een extra ei gebruiken. Anders wordt de cake eerder een brood dan een cake qua structuur.
recept kruidige wortelcake met roomkaas glazuur
Kruidige wortelcake met roomkaas glazuur
Equipment
- cakeblik
Ingrediënten
- 300 gram wortel geraspt
- 300 gram bloem
- 3 eieren
- 150 millilter zonnebloemolie
- 25 milliliter melk
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel anijszaad eventueel fijnhakken
- 1 theelepel gemberpoeder
- 3 theelepels kaneel
- snuf zout
ROOMKAAS GLAZUUR
- 200 gram roomkaas ik gebruik naturel zuivelspread (je kunt ook monchou gebruiken)
- 1/2 citroen rasp en sap nodig
- 50 gram poedersuiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
EXTRA BENODIGDHEDEN
- hand gemengde noten grofgehakt, ik gebruik een cranberry-notenmix
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem met de kaneel, gemberpoeder, anijszaad, bakpoeder en een snuf zout.
- Klop de eieren met de suiker schuimig. (dit duurt wel een paar minuten….het mengsel wordt iets witter van kleur) Voeg de olie, de melk en de vanille extract toe en klop kort door. Voeg de geraspte wortel toe en spatel dit door het beslag.
- Vet een cakeblik in en bestrooi met een beetje bloem. Giet het cakebeslag in de vorm en bak de wortelcake in 40-60 minuten gaar. (de tijden zijn erg afhankelijk van het soort oven) Laat de wortelcake op een rooster afkoelen voordat je de cake uit zijn vorm haalt.
- Maak de roomkaas glazuur: Meng hiervoor alle ingrediënten en zet in de koelkast tot gebruik.
- Wanneer de cake helemaal afgekoeld is smeer dan de bovenkant van de wortelcake in met de roomkaas glazuur. Bestrooi met eventueel fijngehakte noten. Ik gebruik zelf graag een cranberry-notenmix. Bewaar de cake afgedekt in de koelkast en haal 30 minuten vlak voor serveren uit de koelkast zodat de wortelcake op kamertemperatuur kan komen.
- TIP: is de cake na 40 minuten nog niet gaar maar wel goed qua kleur, dek de cake dan af met een stuk aluminiumfolie. Zo gaart de cake wel verder maar wordt de cake niet te donker.
kruidige wortelcake
Nu de herfst weer zijn intrede doet en de dagen grauwer en kouder worden, is het heerlijk om jezelf op te warmen met een mok hete thee en daarbij een plak heerlijke kruidige wortelcake met roomkaas glazuur. Ik top de wortelcake graag af met een cranberry notenmix maar ook lekker is om wat pure chocolade eroverheen te raspen.
andere lekkere cake recepten
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
CITROENCAKE MET FRISSE CITROENGLAZUUR:
BLAUWE BESSEN CAKE:
CUPCAKES MET KNOPPERS:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken