citroencake met citroenglazuur: simpel recept

KokenKoken
citroencake met citroenglazuur: simpel recept
Deel met je vrienden:

Als zelfs ik deze cake kan bakken, dan kan jij het ook! Deze citroencake met een frisse citroenglazuur is behalve ontzettend simpel om te maken ook echt ontzettend lekker om te eten. Ik zeg eerlijk dat ik niet een enorme bakliefhebster ben. Recepten moeten daarom ook vooral niet te moeilijk zijn. Het voordeel van deze citroencake is dat je alleen maar alle ingrediënten hoeft te mixen. Een kind kan dus de was doen. Ook de frisse citroen glazuur is echt appeltje-eitje om te maken. Daarvoor hoef je namelijk alleen maar poedersuiker met citroensap te mengen. Easy Peasy toch! De geur in huis als de cake in de oven staat….mmmmm…..echt zo lekker! Alleen daarom al zou je de cake eens moeten proberen te maken.

Gebruik eigenlijk het liefst biologische citroenen. Gewone citroenen hebben namelijk een speciale waslaag, die de citroen beschermt tegen rotten. Dit is vaak een chemische laag, die er ook met wassen niet helemaal afgaat. Gebruik ik zelf altijd biologische citroenen? Ehm.. nee moet ik eerlijk zeggen. Toch wilde ik je de informatie van de citroenen wel met je delen. Zo kan je zelf een keuze maken welke citroen je wilt gebruiken. Ik haal zelf meestal mijn citroenen (en limoenen) bij een Turkse supermarkt. Dit omdat ze daar qua prijs heel gunstig zijn. Volgens mij zijn dit alleen geen biologische citroenen.

Ook belangrijk is om als je de citroenen gaat raspen goed op te letten dat je niet teveel raspt. Je moet echt alleen licht de buitenlaag van de citroen raspen. Zorg dat je niet het witte gedeelte onder de schil mee raspt. Dit is namelijk erg bitter van smaak.

recept citroencake met citroenglazuur

citroencake met citroenglazuur

Citroencake met citroenglazuur

zet een heerlijke citroencake met citroenglazuur op tafel
4.2 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack
Keuken: Amerikaanse
Trefwoord: cake, citroen, citroencake, citroenglazuur, glazuur
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 1 cake

Equipment

  • ovenschotel of brownie bakblik ongeveer 27 x 17 cm

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 3 stuks citroenen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 4 stuks eieren

CITROEN GLAZUUR

  • 125 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de ovenschaal (of bakblik) in met roomboter en bestrooi met een beetje bloem. Leg een stukje bakpapier in de lengte in de ovenschaal (of bakblik). Zo kan je makkelijker de cake uit de vorm halen na het bakken.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, suiker en bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de eieren, stukjes roomboter, rasp van 3 citroenen en sap van 1 citroen toe en mix alles tot een smeuïg cakebeslag. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake op een rekje helemaal afkoelen voordat je de cake uit zijn vorm haalt.
  • Als de cake is afgekoeld, kan je de cake met glazuur insmeren. Meng hiervoor 125 gram poedersuiker met het sap van 1 citroen. Smeer de cake in met het citroenglazuur. Rasp eventueel nog een beetje citroenrasp eroverheen. Je kan de cake meteen eten of je laat het glazuur iets uitharden. (ongeveer 20 minuutjes)

TIP: ook erg lekker is om de citroen te vervangen voor sinaasappel. Ben je een liefhebber van citrus? Dan kan je ook limoen gebruiken of een mix van limoen en citroen.

frisse citruscake

Op foto 1 zie je het beslag van de citroencake en zie je hoe ik het bakpapier in de bakvorm leg. Foto 2 is hoe de citroencake eruitziet als de cake net uit de oven komt. Op foto 3 zie je de citroenglazuur en op foto 4 zie je mij in actie 🙂 Deze foto maakte een vriend van ons die net op bezoek kwam…ik had het niet eens door. Hij kwam precies op het goede moment, want na de foto’s maken moet er natuurlijk wel gegeten worden. Gelukkig keurde hij de cake ook goed.

Ook lekkere cake recepten zijn: cake met blauwe bessen en citroen, luchtige nectarine cake of de cake met appel en kaneel.

citroencake met citroenglazuur

Deze cake is heerlijk fris van smaak. Zelfs Jan Willem vond hem lekker en dat zegt heel wat. Hij is namelijk niet een enorme zoetekauw. De cake is eventueel ook lekker zonder glazuur maar met glazuur is het wel echt een traktatie.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.