Ik ga eventjes heel erg trots zijn! Dit is echt absoluut de lekkerste burger die ik ooit gemaakt heb. Een pittige krokante kipburger op een echt super lekker zelfgemaakt hamburgerbroodje met sriracha mayonaise. Het kost even een middagje werk maar dan heb je ook wat! Ik heb er dus voor gekozen om zelf het broodje te maken, waardoor het redelijk veel tijd in beslag neemt, maar uiteraard kan je ook gewoon kant en klare hamburgerbroodjes gebruiken. Het nadeel namelijk van zelf je brood maken is dat je waarschijnlijk nooit meer anders wilt. De krokante kipburger zelf is heel simpel om te maken en helemaal niet zoveel werk. Ik heb de recepten afzonderlijk uitgeschreven, je kan dus zelf kiezen wat je wilt uitprinten om thuis te maken.
Recept krokante kipburger
Krokante kipburger recept
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 2 grote kipfilets of 4 kleintjes
- 1 ei
- 75 gram bloem
- 75 gram panko
- 50 milliliter melk
- 2 eetlepels kipkruiden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- zout en peper
- plakjes cheddar
- sla
- tomaat
- komkommer
Instructies
- Maak de kipfilets schoon en sla ze iets platter. Leg hiervoor keukenfolie op de kipfilets en sla ze met een deegroller plat. Als je 2 grote kipfilets gebruikt, halveer na het plat slaan de kipfilets.
- Leg de kipfilets in een mengkom en bestrooi met 2 eetlepels kipkruiden, klein beetje extra peper en 2 tl sambal. Meng met je handen de kruiden goed over de kip. Dek de kom af en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. (hoe langer hoe lekkerder)
- Meng na het rusten in een diep bord 75 gram bloem met flink wat peper, zout, 1 tl paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder en 1 1tl kerriepoeder. Leg op een ander diep bord 75 gram panko en meng in weer een ander diep bord 1 ei met 50 ml melk.
- Haal de kipfilets eerst door het bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko. Verwarm een flinke hoeveelheid olie in een hapjespan en bak de kipburgers in 5 minuten goudbruin en gaar (draai na 2,5 minuut de burgers om). Laat de kipburgers even rusten op een snijplank en leg er de plakjes cheddar op, zodat deze kan smelten.
- Smeer je hamburgerbroodje in met een flinke laag saus, wij gebruiken sriracha mayonaise saus en beleg met sla, de krokante kipburger, tomaat en komkommer.
Recept hamburger “brioche” broodje
Hamburger “Brioche” broodjes: basisrecept
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram bloem voeg meer toe indien nodig
- 300 millilter Melk
- 80 gram gesmolten roomboter
- 1 eetlepel suiker of honing
- 1 zakje gedroogde gist
- 2 eieren
- snuf zout
- sesamzaadjes optioneel
Instructies
- Meng in een keukenmachine of grote kom de bloem met een flinke snuf zout.
- Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Voeg 1 el suiker (honing), 1 zakje gist, 1 ei en de gesmolten boter roomboter toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de melk toe aan het bloem en kneed 5-6 minuten goed door. Als het deeg te nat blijft, voeg dan meer bloem toe. Het deeg moet wel redelijk plakkerig blijven. Ik kneed het liefst zelf mijn deeg maar je kan ook de keukenmachine het werk laten doen.
- Bestrooi een grote kom met bloem en leg het deeg hierin. Dek af met een warme theedoek en laat 3 a 4 uur op een warme plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi je werkblad met bloem en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol de deegstukken tot mooie ronde broodjes. Klop 1 ei met een scheutje melk los en bestrijk de broodjes hiermee. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10 minuten gaar en licht goudbruin.
Recept sriracha mayonaise
sriracha mayonaise maken
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel sriracha
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- scheutje citroensap
Instructies
- Meng de mayonaise met de sriracha, knoflookpoeder en een scheutje citroensap.
Krokante kip
Deze krokante kip is niet alleen lekker om als kipburger te eten. Ook voor in een wrap of in een salade is deze kip super lekker. Het is dus een goed basisrecept voor meerdere gerechten. Dit geldt tevens voor de sriracha mayonaise. Super makkelijk om te maken en lekker voor, in en op alles!! Ik zeg alvast eet smakelijk…ik weet zeker dat je hiervan gaat smullen!
Bij ons blijft deze burger een blijvertje op het menu. Zelfs Amaranthe heeft goed meegegeten dit keer.
TIP: de broodjes zijn ook super lekker met een flinke laag roomboter en jam!
TIP: schrik niet van de plakkerigheid van het deeg. Ik maak ze het liefst daarom met de hand, omdat je dan naar gevoel bloem kan toevoegen. Het deeg moet eruit zien voor het rijzen zoals op bovenstaande foto.