pittige en krokante kipburger met frisse saus

pittige en krokante kipburger met frisse saus

Een Pittige en krokante kipburger met frisse saus. In het kader van je kan nooit genoeg burgers eten, heb ik weer een burger recept voor je. Deze burger maakte ik speciaal voor bij de wijn van de maand. Pasgeleden heb ik verteld dat wij voor De Wijnzaak in hoofddorp recepten gaan maken met hun wijn van de maand. De wijn van de maand september is de Montgravet uit Frankrijk. Hiervan is er een witte en rode versie. Wit is een Sauvignon Blanc en rood is een Syrah. Zometeen zal Jan Willem iets meer uitleg geven over de rode wijn die ik gebruikt heb voor bij deze pittige kipburger. Eerst gaan we naar het recept van de burger! O ja, wel even belangrijk om te vermelden overigens. De kip heeft minimaal 8 uur nodig om te kunnen marineren. Houd hier dus rekening mee qua timing.

recept pittige en krokante kipburger met frisse saus.

krokante en pittige kipburger

3 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Amerikaanse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 38 minuten
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 200 milliliter karnemelk
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder

KROKANTE KORST

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3/4 theelepel chilipoeder

OVERIGE INGREDIËNTEN

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 plakjes cheddar
  • 2 trostomaten in plakjes gesneden
  • ijsbergsla

FRISSE EN PITTIGE SAUS

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt flinke eetlepels
  • 1 theelepel sambal oelek
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 8 blaadjes munt fijngehakt
  • handje peterselie fijngehakt

Instructies

  • Sla de dikke kant van de kipfilets een beetje plat en halveer de kipfilets. Meng ik een mengkom de karnemelk met de sambal, suiker, uienpoeder, peper, zout, knoflookpoeder, paprikapoeder en kerriepoeder. Leg hierin de 4 stukken kipfilet en laat deze 8 uur afgedekt marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de bloem met de paprikapoeder, peper, zout en chilipoeder. Haal de kipfilets door het bloem, vervolgens weer door de marinade en dan weer door de bloem. (gebruik een tang, met je handen is het een enorme kliederboel)
  • Verhit in een grote koekenpan een flinke scheut olie. Bak de stukken kipfilet aan beide kant krokant en goudbruin. (zet het vuur niet te hoog, anders verbrand de kip). Dit duurt per kant 1 a 2 min. Leg de stukken kip op de bakplaat en bak 10-15 minuten nog in de oven.
  • Maak ondertussen de saus klaar. Meng hiervoor alle ingrediënten. Rooster de broodjes. Leg op de onderkant ijsbergsla, daarop een plakje cheddar en tomaat, daarop de krokante kipburger en een flinke klodder saus.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Pittige kipburger met daarbij een syrah gedronken

Wie zegt dat rode wijn en burgers niet samen gaan? Wij drinken regelmatig bij zelfgemaakte burgers een wijntje. Deze Syrah van Montgravet paste er heel erg goed bij. Het pittige van de kip past namelijk goed bij het zachte van de rode wijn. Je zou verwachten dat je bij een pittig recept alleen maar een hele volle kruidige wijn kan drinken. Deze syrah bewijst het tegendeel. In eerste instantie vonden wij de wijn wel heel “zacht” van smaak en waren bang dat hij helemaal weg zou vallen bij de kip. Het tegendeel was waar. De wijn nam heel mooi de smaak over en hij werd juist iets kruidiger in dronk. Iets wat wij persoonlijk erg lekker vinden.

Wijn van de maand september

Jan Willem zal nu iets meer uitleg gaan geven over de Montgavet Syrah. Ik vind het namelijk erg lastig om in woorden uit te leggen wat ik proef. Hopelijk kan ik binnenkort ook zelf meer uitleg geven, want ik ben wel druk aan het leren. Nu is het alleen “lekker of niet lekker”. Zodra er kersen te proeven is, haal ik dat er wel uit. Tipje van de sluier, dat heeft deze rode wijn wel. Maar termen als chocolade, hout, bos, leer en ga zo maar door….nee, dat haal ik er allemaal nog uit.

De Montgravet Syrah is een makkelijke wijn

Ik (Jan Willem) zal iets meer vertellen over de wijn. De Montgravet Syrah is een wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. De streek waar deze wijn vandaan komt, is de Gascogne. Hij is gemaakt met 100% Syrah druiven. Normaal heeft Syrah een krachtig en pittig karakter en wordt gerekend tot de zwaardere wijnen. Echter bij de Montgravet is dit geenszins het geval. De Montgravet Syrah is echt de uitzondering op de regel. Deza Syrah is soepel en daardoor makkelijk te drinken. De wijn is heel vriendelijk en past heel goed in categorie “borrelwijn”. De wijn is fruitig en vol van smaak. Smaken als bessen en kers zijn te vinden in de wijn. Wanneer je deze wijn drinkt adviseer ik je om de wijn 30 minuten voor het drinken even in de koelkast te plaatsen. Dit komt de smaak van de wijn echt ten goede. Een burger en wijn is misschien niet de meest voor de hand liggende combi maar juist de door de zachte wijn te combineren met een burger van kip, krijg je een spannende combinatie. De prijs van de Montgravet is als wijn van de maand nu € 5,99 per fles bij De Wijnzaak.