Krieltjes ovenschotel met bloemkool en verse worst. Een simpele, lekkere en goedkope avondmaaltijd voor het hele gezin. Ik ben van jongs af aan al verzot geweest op bloemkool. Gelukkig eten onze kinderen tegenwoordig ook bloemkool zonder lange tanden aan tafel. Wel staat er een pot mayonaise op tafel. Krieltjes met een lik mayo is natuurlijk nog veel lekkerder.
Welke krieltjes gebruiken
Ik gebruik voor deze ovenschotel altijd een zak voorgegaarde/voorgekookte krieltjes. Voor de zekerheid heb ik een foto toegevoegd van de krieltjes die ik gebruik. Je hebt namelijk krieltjes en krieltjes…..snap je hem nog. Je hebt hele kleine (mini) krieltjes en de iets grotere krieltjes. Voor deze ovenschotel gebruik ik de iets grotere krieltjes. Zo garen de krieltjes en de bloemkoolroosjes namelijk gelijkmatiger.
Ondanks dat de krieltjes al voorgegaard/voorgekookt zijn, kook ik de krieltjes en bloemkool ook nog eventjes voordat ze in de oven gaan. Hierdoor verkort je de oventijd en weet je zeker dat je bloemkool en krieltjes gaar zijn.
recept krieltjes ovenschotel met bloemkool en verse worst
Krieltjes ovenschotel met bloemkool en verse worst.
Equipment
- 1 ovenschaal
- 1 grote kookpan
Ingrediënten
- 1 bloemkool in roosjes gesneden
- 1 zak voorgekookte krieltjes zak 600 gram
- 400 gram varkenssaucijzen
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepeel paprikapoeder flinke theelepel
- flinke snuf pul biber of snufje chilivlokken
- 1 theelepel venkelzaad gevijzeld of fijngehakt
- 100 gram extra belegen kaas geraspt en optioneel.
- peterselie fijngehakt en optioneel
- olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal of bakplaat in.
- Haal het velletje van de verse worst en verdeel de worst in stukjes. Maak er een soort van mini burgertjes van.
- Breng een grote pan water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes en krieltjes voor 3 minuten. Giet vervolgens de bloemkool en krieltjes af.
- Verdeel over de bakplaat/ovenschaal de bloemkool, krieltjes en verse worst. Besprenkel met olie en bestrooi met de kerriepoeder, paprikapoeder, peper, zout, venkelzaad en pul biber/chilivlokken. Bestrooi eventueel met geraspte kaas als je net zoals ons van kaas houdt. Bak voor 20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Bestrooi eventueel met een beetje fijngehakte verse peterselie.
- Serveer de ovenschotel eventueel met een simpele salade en eventueel aioli of mayonaise.
Krieltjes ovenschotel met bloemkool en worst
Deze ovenschotel met krieltjes, bloemkool en verse worst eten de meiden gelukkig heel erg graag.
Waarom verse worst
Ik gebruik voor deze ovenschotel graag verse worst omdat het erg lekker is maar ook snel. Snel omdat het vlees al gekruid is. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het velletje van de worst te halen en er vervolgens een soort mini burgertjes van te maken. Doordat je het vlees wat platter maakt weet je zeker dat het vlees gaar is na bereiding in de oven. Zelf gebruik ik graag verse varkensworst of ook wel varkenssaucijzen genoemd. Uiteraard kan je ook runderworst gebruiken als je liever geen varkensvlees eet.
Vegetarische krieltjes ovenschotel met bloemkool
Wil je liever deze krieltjes ovenschotel vegetarisch eten? Gebruik dan eventueel falafel, vegetarische “gehakt”balletjes of voeg gewoon extra groenten toe. Zo kan je meer bloemkool gebruiken maar ook erg lekker is om een extra broccoli toe te voegen. De broccoli bereid je dan net zo voor als de bloemkool.
Andere lekkere recepten met krieltjes
Met krieltjes kan je ontzettend veel lekkere recepten maken. Probeer ook eens de volgende krieltjes gerechten. Chili con carne met krieltjes, Mexicaanse krieltjes ovenschotel of maak eens de salade met makreel en krieltjes
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.