Chili con carne met gehakt en krieltjes

Chili con carne met gehakt en krieltjes
Deel met je vrienden:

Chili con carne met gehakt en krieltjes, voor dit recept mag je mij echt wakker maken! Jan Willem en ik zijn echt helemaal gek van chili con carne. De kinderen daarentegen gruwelen ervan. Met geen mogelijkheid is dit fatsoenlijk bij hun naar binnen te krijgen. De laatste keer dat we dit gegeten hebben, is Amaranthe ‘s nachts onwijs ziek geworden. De hele nacht heeft ze moeten spugen en ondanks dat dit los staat van de chili, wil ze nu natuurlijk helemaal geen chili con carne meer eten. Ergens kan ik me dit ook wel weer voorstellen, dus maken we er maar geen strijd meer van.

Deze chili con carne heb ik lekker snel met gehakt en krieltjes gemaakt. Een complete maaltijd die voor een chili best snel op tafel staat. De krieltjes kook ik zelf altijd even kort voor voordat ik ze toevoeg aan het gerecht. Ik vind van die half rauwe krieltjes namelijk echt zo smerig! Een andere lekkere chili is mijn Mexicaanse chili con carne. Deze heb ik gemaakt met stoofvlees, dus die duurt wel een stuk langer om te maken.

recept chili con carne

chili con carne met gehakt en krieltjes

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Keuken: Mexicaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 500 gram mini krieltjes kant en klare zak
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 2 paprika's in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 trostomaten in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 2 flinke theelepels kerriepoeder
  • 2 flinke theelepels komijnpoeder
  • 1 grote pot (700gr) witte bonen in tomatensaus
  • 1 blik (400gr) kidneybonen
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • olie

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een grote stoofpan. Fruit de uien met de knoflook, rode peper, tomaat en sambal. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, kerriepoeder en komijnpoeder toe, bak dit kort mee. Voeg vervolgens de paprika's en het gehakt toe en bak dit een paar minuten goudbruin. Voeg de witte bonen in tomatensaus, kidneybonen, chilisaus en ketchup toe. Roer alles goed door elkaar. Leg de deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes koken.
  • Kook ondertussen de krieltjes beetgaar. Giet deze af en voeg ze toe aan de chili con carne. Laat nog 5-10 minuten zonder deksel op de pan pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. (vaak is de dag erna het nog lekkerder)

TIP 1: Wij hielden nog best veel over van de chili. De volgende dag heb ik er daarom een ovenschotel van gemaakt. Lekker met extra veel geraspte kaas eroverheen. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht en bak de ovenschotel dan 20 minuten.

chili con carne met gehakt en krieltjes

recept snelle chili con carne met gehakt en krieltjes

Jan Willem en ik zijn echt helemaal gek van alle soorten chili recepten. Wat mij betreft is dit comfort food op zijn best.

recept snelle chili con carne met gehakt en krieltjes

Ondanks dat de chili van zichzelf echt al een complete maaltijd is, vind ik het wel erg lekker om er nog brood bij te serveren. Dat kan je er dan zo lekker in dopen. Mmmmm heerlijk!

recept snelle chili con carne met gehakt en krieltjes

Helemaal af maken doe je het met een flinke klodder dikke yoghurt (liefst Turkse yoghurt) en dan met extra chili vlokken. Ook lekker is om er een frisse yoghurt dip bij te serveren. Daar kan je dan weer eventueel ook het brood in dopen.

TIP 2: Deze chili con carne leent zich er ook super goed voor om op de bbq te bereiden. Dan krijg je een heerlijke rokerige smaak aan het gerecht.

probeer ook eens onderstaande recepten