Italiaanse tuna melt stokbrood. Dit stokbrood met “Italiaanse” tonijn en lekker veel kaas is echt een feestje om te eten. (en om te maken)
Italiaanse tuna melt
In Amerika is de Tuna Melt een super populaire tosti. Ik heb nu een Italiaans geïnspireerde variant ervan gemaakt.
Voor dit recept fruit je een uitje aan met knoflook en gedroogde Italiaanse kruiden. Vervolgens bak je kort een klein blikje tomatenpuree mee. Daarna meng je tonijn met mayonaise, het tomaten-ui mengsel, chilivlokken, peper en zout.
Je belegt dan een stokbroodje met de tonijn, mozzarella, Grana Padano, tomaat en gedroogde oregano. Even afbakken in de oven en smullen maar!
Welke tonijn gebruiken
Persoonlijk heb ik niet zo heel veel voorkeur welke tonijn ik gebruik. Ik gebruik afwisselen tonijn in water, tonijn in zonnebloemolie of tonijn in olijfolie. Qua merk ben ik ook nooit trouw….ik koop altijd tonijn in blik op voorraad wanneer er een aanbieding is.
Gebruik dus vooral de tonijn uit blik wat jijzelf het lekkerst vindt.
Ik gebruik voor dit recept twee blikjes tonijn. Je houdt dan wel een beetje tonijnsalade over. Dit is echter helemaal niet erg. De “Italiaanse tonijnsalade” is namelijk ook erg lekker om koud te eten. Dit kan zowel een toastje of op brood.
Waar kan je deze Italiaanse tuna melt eventueel bij eten?
Uiteraard kan je deze Italiaanse tuna melt eventueel ook ‘s avonds eten bij kop dampende soep. Een romige aardappel-preisoep, pompoensoep met rode curry of maak een bloemkoolsoep met kerrie. Het kan echt allemaal!
Ook lekker is om dit goedgevulde stokbrood te eten bij een simpele salade caprese.
Recept Italiaanse tuna melt stokbrood
Italiaanse tuna melt stokbrood
Ingrediënten
- 1 afbak stokbrood
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 2 blikjes tonijn uitgelekt
- 3 eetlepels Zaanse mayonaise flinke eetlepels
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 3/4 theelepel chilivlokken meer of minder naar eigen smaak
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 75 gram geraspte mozzarella
- 30 gram Grana Padano fijn geraspt (ik gebruik een kant en klaar zakje)
- 1 tomaat in plakjes gesneden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/2 theelepel suiker
- gedroogde oregano
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Fruit de uien met de knoflook en gedroogde Italiaanse kruiden voor 3-5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en suiker toe en bak kort mee.
- Meng in een mengkom de tonijn met het uien-tomatenmengsel, mayonaise, chilivlokken, flinke snuf peper en zout.
- Snijd het stokbrood in de lengte doormidden.
- Beleg de onderkant met de tonijn, leg daarop de plakjes tomaat, bestrooi met een gedeelte van de geraspte mozzarella, Grana Padano, oregano en eventueel extra chilivlokken.
- Drizzle de andere kant van het stokbrood in met olijfolie en bestrooi ook deze met de geraspte mozzarella, Grana Padano, oregano en eventueel chilivlokken.
- Leg beide kanten op een bakplaat en bak voor ongeveer 8 minuten goudbruin in de oven.
- Eet smakelijk!
- TIP: bestrooi vlak voor serveren eventueel nog met extra verse fijngehakte basilicum.
Italiaanse tuna melt stokbrood
TIP: ook erg lekker is om eventueel nog wat olijven of kappertjes toe te voegen voordat het stokbrood de oven gaat.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken