Italiaanse oesters met pesto van de bbq. Oesters vind je of heerlijk of helemaal niet. Ik hoop met deze gegratineerde oesters je te kunnen overtuigen dat oesters óók lekker kunnen zijn.
Zelf ben ik helemaal niet zo’n fan van oesters. Manlief en onze oudste dochter zijn er echter helemaal verzot op. Toch kan ik inmiddels gegratineerde oesters wel steeds meer waarderen.
Italiaanse oesters
Voor deze gegratineerde Italiaanse oesters breng je de oesters op smaak met half zongedroogde tomaatjes, olijven, belegen kaas, grana padano en groene pesto. Verder gebruik je ook nog versgemalen zwarte peper en zout, olijfolie, pul biber (of chilivlokken) en wat fijngehakte basilicum.
Dit klinkt toch wel als een smakelijk hapje lijkt mij zo 🙂
Oesters open maken met welk mes
Veel mensen durven thuis niet aan de slag te gaan met oesters omdat ze het openen van de oesters eng vinden. Gelukkig valt dit klusje echt wel mee. Belangrijk wel is dat je een oestermes hebt.
Een oestermes heeft een kort en dik lemmet met een scherp geslepen punt. Het lemmet is sterk genoeg om de oesters te openen zonder dat je kans maakt dat het lemmet afbreekt.
Oesters openen met een gewoon mes is zeker niet aan te raden. De kans dat je uitschiet is dan erg groot….met alle gevolgen van dien. Tevens is de kans groot dat je het oestervlees beschadigt.
Hoe maak je een oester open
Behalve een oestermes heb je ook iets nodig om je hand te beschermen waar je de oester in vasthoudt. Hiervoor kan je een speciale oesterhandschoen gebruiken, een theedoek (paar keer dubbelgeslagen) of een siliconen oesterhouder.
Stap 1: Pak de oester in één hand vast met de platte schelp naar boven.
Stap 2: Steek met het oestermes voorzichtig tussen de twee schelphelften. Start bij het spitsere deel van de oester. Dit is namelijk het scharnier van de oester. Beweeg rustig het mes een beetje op en neer.
Stap 3: Als de oesterschelp begint mee te geven draai dan je mes een kwartslag. Hierdoor zal de schelp los komen.
Stap 4: Vervolgens snijd je langs de sluitspier naar het midden van de oesterschelp. Zorg dat je de oester goed recht vasthoudt. Anders loopt al het vocht uit de oester.
Stap 6: Verwijder de platte schelp van de oester en snijd de oester onderlangs los van de schelp. Eventueel kan je de oester omdraaien om zeker te weten dat hij helemaal los van de schelp is.
Stap 8: De oester is nu klaar om rauw naar smaak geserveerd te worden. Je kunt de oester natuurlijk met verschillende ingrediënten eventueel nog extra op smaak brengen.
- wanneer je de oester wilt gratineren moet je wel een beetje van het vocht afgieten
Recept Italiaanse oesters met pesto van de bbq
Italiaanse oesters met pesto van de bbq
Equipment
- 1 oestermes
Ingrediënten
- 6 stuks oester
- 2 half zongedroogde tomaten fijngehakt
- 2 groene olijven (zonder pit) fijngehakt
- 2 kalamata olijven (zonder pit) fijngehakt
- klein beetje geraspte belegen kaas
- klein beetje grana padano
- 6 theelepels groene pesto
- snuf versgemalen zwarte peper en zout zout is optioneel (de oester is ook al zout)
- extra vierge olijfolie
- paar blaadjes verse basilicum fijngehakt
- 1 citroen in partjes
Instructies
- Verwarm de bbq voor op ongeveer 180 graden.
- Maak de oesters open volgens de beschrijving in dit artikel. (giet een beetje vocht uit de oesters maar niet alles)
- Leg de geopende oesters op een rijtje. Verdeel over de oesters de olijven en half zongedroogde tomaat stukjes. Voeg aan iedere oester een kleine tl pesto toe en bestrooi met een snuf zwarte peper, eventueel zout en de geraspte kazen.
- Leg de oesters op de bbq (indirect) en sluit de deksel. Laat de oesters ongeveer 3-5 minuten op de bbq liggen. De kaas is dan mooi gesmolten.
- Waneer de oesters klaar zijn, drizzle er dan een beetje extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met een snufje pul biber (of chilivlokken) en de fijngehakte basilicum.
- Serveer de oesters met eventueel wat partjes citroen om over de oesters te kunnen knijpen. Het makkelijkste is om de oesters met een klein vorkje te eten. Door de kaas kunnen ze namelijk wat vaster zitten in de schelp. Eet smakelijk!!
- De overgebleven olijven en zongedroogde tomaten kan je eventueel als extra hapje erbij serveren. De pesto is erg lekker om te gebruiken voor bijvoorbeeld een broodje met mortadella en pesto mayonaise of een tomatensalade met pesto en mozzarella.
Italiaanse oesters met pesto van de bbq
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken