Hoe maak je oesters open en schoon

Hoe maak je oesters open en schoon

Hoe maak je oesters open en schoon. Vandaag gaan we je meenemen naar de wereld van Nederlandse oesters. Smullen maar!

Dus trek je schort aan en pak je (oester)mes om aan de slag te gaan.

hoe maak je oesters open en schoon

Hoe maak je oesters schoon

Voordat je kunt gaan smullen is het belangrijk om de oesters schoon te maken. Spoel de oesters voorzichtig af onder koud stromend water om eventueel aanwezig vuil weg te spoelen.

Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je alleen levende oesters gebruikt. Als een oester niet sluit wanneer je erop tikt, is het beter om hem niet te gebruiken.

Hoe maak je oesters open

Nu wordt het spannend! Want hoe maak je oesters nu goed open? Dit vinden veel mensen toch wel spannend. Daarom leggen wij stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen.

Stap 1: Pak je oestermes en houd de oester in één hand met de met de platte schelp naar boven stevig vast. Gebruik hiervoor een theedoek of speciale oesterhandschoen om je vingers te beschermen.

Stap 2: Steek met het oestermes voorzichtig tussen de twee schelphelften. Start bij het spitsere deel van de oester. Dit is namelijk het scharnier van de oester. Beweeg rustig het mes een beetje op en neer.

Stap 3: Als de oesterschelp begint mee te geven draai dan je mes een kwartslag. Hierdoor zal de schelp los komen.

Stap 4: Snijd vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de oesterschelp. Zorg dat je de oester goed recht vasthoudt. Anders loopt al het vocht uit de oester.

Stap 5: Verwijder de platte schelp van de oester en snijd de oester onderlangs los van de schelp. Eventueel kan je de oester omdraaien om zeker te weten dat hij helemaal los van de schelp is.

Stap 6: De oester is nu klaar om rauw naar smaak geserveerd te worden. Je kunt de oester natuurlijk met verschillende ingrediënten eventueel nog extra op smaak brengen.

hoe maak je oesters open en schoon

TIP: wanneer je de oesters wilt gratineren is het wel lekkerder om een beetje vocht uit de oesters te halen. Dit geldt ook wanneer je de oesters op smaak wilt brengen met bijvoorbeeld citroensap, azijn of een andere vloeibare smaakmaker.

Nederlandse oesters en het oesterseizoen

In Nederland hebben we ons eigen speciale oesterseizoen. Dit begint meestal in september en loopt door tot april. Waarom juist in die periode? Omdat onze oesters dan op hun best zijn!

Ze groeien op in de koude wateren en ontwikkelen een heerlijke smaak en textuur. Houd er wel rekening mee dat het oesterseizoen kan variëren.

In Nederland hebben we verschillende oesters met elk zijn eigen kenmerkende smaak. De meeste bekende Nederlands oesters zijn:

  1. Zeeuwse creuse: deze oester heeft een heerlijk zilte smaak en een vlezige textuur. Het is de meest voorkomende oestersoort in Nederland.
  2. Zeeuwse platte oester: deze oester heeft een verfijnde, nootachtige smaak en een stevige bite. Bij velen een favoriete oesters.

Zelf ben ik niet een mega fan van oesters maar Jan Willem en Beaudine zijn er wel helemaal verzot op. Ben jij ook gek op oesters? Probeer dan eens onze Italiaanse oesters met pesto.

Laat de chef-kok in je los en ontdek de veelzijdigheid van (Nederlandse) oesters. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen, combineer ze met smaakvolle dressings of slurp ze gewoon puur. De keuze is aan jou!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken