Oesters eten voor beginners

Oesters eten voor beginners

Oesters eten voor beginners. Ik wil je met dit artikel meer informatie geven over hoe je oesters kunt leren eten.

Oesters blijven een leuk onderwerp om over te schrijven. Dit omdat er heel veel mensen direct afhaken bij het onderwerp of juiste gelijk hooked blijven lezen. Er lijkt geen middenweg te zijn als het om oesters gaat.

oesters eten voor beginners

Oesters, een bijzondere lekkernij

Als geboren Zeeuw moet ik wel dol zijn op deze bijzondere lekkernij. Ik ben opgegroeid met zee en schelpdieren en zeker de oester staat bij mij hoog in mijn favorietenlijstje.

Waarom zoveel mensen afhaken bij de oester snap ik echter wel, het is niet het meest sexy diertje om te eten.

Toch hoop ik met een paar tips jou over de streep te trekken om eens een oester te proberen eten. Ik weet echt zeker dat wanneer je dit op de juiste manier doet en je over de vooroordelen heen zet ook jij van een oester kan leren genieten.

Wat is een oester

Voordat we gelijk onze tanden zetten in de oester wil ik je meer uitleggen over de oester. Wat is een oester eigelijk? De oester is een weekdier die leeft in ondiep water. Het water waarin de oester leeft kan zowel zoet als zout zijn.

De oesters die wij eten komen meestal uit zee. Oesters zijn naast heel lekker ook heel belangrijk voor de gezondheid van het water. Oesters zijn namelijk hele goede waterfilters. Een oester haalt zijn voedsel uit het water door het te filteren. Algen en plankton blijven achter in de oester en schoon water komt uit de oester.

Oesters zijn niet alleen goed voor het behoud van waterkwaliteit maar ook voor onze gezondheid en ze zitten bomvol belangrijke vitamine en mineralen. Oesters zitten ook vol eiwitten, vitamine B12 en mineralen als zink, ijzer en selenium.

Ze zitten niet alleen boordevol goede dingen maar er ontbreken ook een paar “slechte dingen” zoals vet en calorieën. Het maakt de oester dan ook tot een lekkere maar ook bewuste keus.

Wanneer is de beste tijd van het jaar om een oester te eten

Kan je oesters het hele jaar door eten? Deze vraag is tegenwoordig iets anders dan een paar jaar geleden. Traditioneel eet je oesters als de “R” in de maand is, dus van september tot april.

De belangrijkste reden hiervoor ligt bij de voortplanting van de oester. De oester plant zicht voort in de zomermaanden. Tijdens deze maanden is de oester melkachtig en niet lekker om te eten. Daarnaast is tijdens de winter het water vaak schoner, wat de kwaliteit van de oester ten goede komt.

Om het gat in het oesterseizoen te vullen is er een nieuwe oester gekweekt. Deze oester is niet vruchtbaar en kan zich dus niet voortplanten, waardoor hij ook lekker blijft in de zomer. Zo kan je tegenwoordig ook Nederlandse oesters eten in de zomer.

hoe maak je een oester open en schoon

Oesters eten voor beginners

Yes! Na al deze informatie heb ik trek gekregen, jij ook? Laten we gaan beginnen met het eten van de oester. Wanneer je iemand vraagt wat hij of zij niet lekker vindt aan een oester is het meestal iets van “een hap zout, snottig, slijmerig ding”.

Toch kan je dit echt voorkomen als je mijn tips volgt met eten. Het eten van een oester hoeft niet een hap vol zoutwater te zijn. Er zijn een paar dingen heel belangrijk:

  • Maak de oester op de juiste manier open
  • Eet de oester op de juiste manier
  • Kruid je oester op de juiste manier
  • Bereid je oester op de juiste manier
oesters eten voor beginners

Oester openmaken

Een oester openmaken vinden veel mensen erg lastig. Toch valt dit echt wel mee, als je maar het juiste gereedschap hebt. Wij hebben pas een artikel geschreven over het openmaken van een oester.

Het eten van je oester. Hoe kan je het best je oester eten als beginner. Veel mensen zweren bij een rauwe oester. Ik ben er zelf ook dol op maar dit is wel de meest gevorderde manier van eten, als je het mij vraagt.

Een rauwe oester eten is vaak een handeling waarbij de oester uit de schelp geslurpt wordt. Wanneer je hier nog niet bedreven in bent is dit misschien niet de meest handige manier om te starten.

Tips eten van een rauwe oester

  • Kijk goed of de oester schoon is en geen gruis bevat
  • Kijk of voel of de oester goed los is van de schelp
  • Eet je oester met en vork
  • Kruid je oester

Tip 1 en 2 zijn wel logisch toch? Wanneer je oester gruis bevat is dit echt niet lekker. Je krijgt harde stukjes tussen je tanden en je hebt het gevoel alsof je zand mee opeet.

De oester moet los zijn van de schelp. Zeker wanneer je de oester uit de schelp eet is het wel handig dat hij los zit. Anders krijg je toch een heel onhandig tafereel waarbij je al slurpend de oester moet los bijten of de oester helemaal je mond niet bereikt.

Mijn tip met de vork, deze hoor je misschien wat minder vaak. Toch vind ik hem persoonlijk echt heel fijn. Wanneer je die hap zeewater wilt voorkomen en alleen wilt genieten van de oester is dit een fijne manier om je oester te eten. Schep met een vork de oester uit de schelp en genieten maar. Geen gedoe met gruis, een vastzittende oester of te veel water.

De oester kruiden of gratineren

Wanneer je nog niet helemaal overtuigd bent om de oester rauw te eten kan je de oester altijd bereiden. Dit kan op verschillende manieren. Rauw bereiden ziet je het meest. Dit kan met een vinaigrette, een drupje tabasco, wat uitjes of alles wat jij maar lekker vindt.

Een oester leent zich ook prima voor een warme bereiding. De meest gebruikte manier om oesters warm te bereiden is door ze te gratineren. Dit kan met allerlei ingrediënten, kruiden en soorten kaas.

Probeer bijvoorbeeld eens onze Italiaans gegratineerde oesters. Dit is voor de hardcore oester eters soms een no-go! Ik persoonlijk ben gek op rauwe en warme oesters.

Ik hoop dat je met deze tips “oesters eten voor beginners” het aandurft om toch eens om je tanden te zetten in deze heerlijke lekkernij. Pas wel op, want eenmaal verkocht maakt je voor de rest van je leven verslaafd aan dit gezonde diertje.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken