Hutspot is zo’n typisch Hollands gerecht waar je iedereen blij mee maakt. Deze hutspot met hete kip is nét even iets anders. Mijn variant is wat mij betreft de perfecte combinatie van vertrouwd en verrassend. Dit is een makkelijke avondmaaltijd die binnen 30 minuten op tafel staat. Als jij ook van spannende combinaties houdt, probeer dan ook eens het recept van mijn hutspot met rookworst in ketjapsaus.

Hete kip met een smaakvolle saus
De kip krijgt zijn heerlijke smaak door een zelfgemaakte saus op basis van crispy chili-olie, ketjap manis, gembersiroop, knoflook, honing en een beetje zout. Dit zorgt voor een licht pittige, zoete en hartige smaak die super goed samengaat met de hutspot. De saus is pittig maar zeker niet té! Het is dus ook prima geschikt voor kinderen die wel een beetje pit aankunnen. Wij zijn echt dol op crispy chili-olie! Als jij net zoals ons ook verzot bent op deze pittige olie probeer dan ook eens onze andere recepten uit met crispy chili-olie.
Recept hutspot met hete kip

Hutspot met hete kip
Ingrediënten
Hutspot
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 500 gram hutspot ik gebruik zak kant en klare hutspot
- 100 mililiter melk
- 25 gram roomboter
- 1 groentebouillonblokje
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/3 theelepel nootmuskaat
Saus voor de hete kip
- 2 eetlepels crispy chili-olie
- 1 eetlepel gembersiroop
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 150 milliliter water
- 1 volle theelepel maïzena + 1 el water
Extra's
- 500 gram kipfilet in kleine blokjes gesneden
- seroendeng optioneel
- peterselie optioneel
Instructies
Kook de hutspot
- Doe de aardappelen en de hutspot in een grote kookpan. Voeg koud water toe tot alles net onder staat en verkruimel het bouillonblokje erbij.Breng aan de kook en laat koken tot de aardappelen gaar zijn. Afhankelijk van hoe groot je stukjes zijn duurt dit 10-20 minuten. Giet alles af en stamp met een stamper tot een smeuïge puree met de boter en melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Bak de kip
- Wanneer de hutspot staat te koken maak dan ook de hete kip klaar.
- Meng de maïzena met 1 el water in een klein schaaltje. Meng vervolgens in een ander schaaltje de crispy chili-olie, knoflook, ketjap manis, honing, gembersiroop, snufje zout, water en voeg het maizena papje toe.
- Bestrooi de kipfilet blokjes met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet blokjes rondom goudbruin en gaar aan.
- Schenk de zelfgemaakte pittige saus toe. Bak dit kort mee tot de saus iets is ingedikt. Dit duurt ongeveer 1 á 1,5 minuutje.
Serveer de hutspot
- Schep de hutspot over 4 borden en verdeel daaroverheen de hete kip. Bestrooi eventueel met peterselie en/of seroendeng. Eet smakelijk 😋
- TIP: het is ook lekker om 100 gram blokjes kaas door de stamppot te mengen.TIP: wil je de stamppot lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige boter en melk. Wil je de stamppot vegetarisch of vegan maken? Gebruik dan uiteraard ook plantaardige boter en melk. Vervang de kip door vega kip of gemengde paddenstoelen.
FAQ veelgestelde vragen over hutspot met hete kip
Ja, je kunt hutspot met hete kip goed van tevoren maken. Bewaar de hutspot en kip apart in afgesloten bakjes in de koelkast. Opwarmen kan in een pan of magnetron. Het blijft ongeveer 2 dagen vers.
Wil je de hete kip minder pittig? Gebruik minder crispy chili-olie of voeg kokosmelk ipv water toe om de scherpte te verzachten. Zo blijft de kip smaakvol zonder te veel pittigheid.
Ik gebruik kipfilet omdat ik iets meer bite wil maar je wil extra malse kip gebruik dan kippendijfilet.
Serveer bij de hutspot met hete kip eventueel een frisse komkommersalade of een schepje crème fraîche om de pittigheid te balanceren. Ook wat krokante gebakken uitjes of seroendeng geven een lekkere crunch.
Voor hutspot zijn kruimige aardappelen zoals Bildtstar, Doré of Eigenheimer het meest geschikt. Ze koken zacht en laten zich makkelijk stampen. Gebruik liever geen vastkokende aardappelen, want die blijven te stevig voor een smeuïge stamppot.
Snel klaar en makkelijk te maken
Dit gerecht is ideaal voor een drukke doordeweekse avond. Terwijl de aardappelen met de hutspot staat te koken, bak je de kip en maak je de saus. Binnen 30 minuten staat alles op tafel. Serveer de hete kip bovenop de hutspot en je hebt een heerlijke maaltijd waar het hele gezin van smult. Wil je meer snelle recepten? Bekijk dan ons weekmenu met makkelijke maaltijden.


Een nieuwe favoriet aan tafel?
Met deze hutspot met hete kip geef je een klassieke avondmaaltijd een spannende upgrade. Het is simpel, snel te bereiden en zit boordevol smaak. Perfect voor als je eens iets anders wilt proberen zonder uren in de keuken te staan. Eet smakelijk! Heb je nu ook zin gekregen in meer stamppot variaties? Probeer ook eens deze broccoli stamppot met pittige worstjes.
Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!