Gehaktballetjes uit de oven met sweet chilisaus zijn bij ons thuis echt favoriet. Ze zijn makkelijk om te maken, krijgen een krokant korstje in de oven en blijven vanbinnen heerlijk smeuïg. De combinatie van zoet, pittig en hartig maakt ze onweerstaanbaar. Wij maken ze met een scheutje sweet chilisaus in het gehakt én eroverheen, plus lekker veel gesmolten kaas. Of je ze nu eet bij patat, rijst of op een broodje… dit is smullen!

Waarom gehaktballetjes uit de oven zo lekker zijn
In de oven garen ze gelijkmatig zonder extra vet, het scheelt je een pan én spetters op het fornuis. Win-win dus! In de oven blijven ze ook super sappig, zonder dat je erbij hoeft te staan. De buitenkant krijgt een klein korstje, terwijl de binnenkant zacht blijft. De combinatie van koriander, bosui, limoen, knoflook en gember maakt ze kruidig en fris tegelijk. En dan die extra laag kaas die eroverheen smelt… 🤤



Wat past lekker bij gehaktballetjes met sweet chilisaus
Wij eten deze gehaktballetjes vaak bij patat, mét een flinke klodder mayo. Maar je kunt er ook een gezondere draai aan geven met rijst en roerbakgroenten of sperziebonen. Ook lekker: wat komkommer en wortel in zuur erbij voor frisheid.
Een andere aanrader is om de gehaktballetjes te serveren op stokbrood met wat sla. Perfect als lunch of makkelijke avondmaaltijd!

Gehaktballetjes uit de oven met sweet chillisaus
Equipment
- 1 ovenschaal liefst met een lage rand
Wat heb je nodig (ingrediënten)
GEHAKTBALLETJES:
- 500 gram half om half gehakt of rundergehakt
- 1,5 stengel bosui fijngehakt
- 1 limoen rasp nodig
- 3 tot 5 takjes verse koriander fijngehakt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel laos
- 30 gram paneermeel
- 75 milliliter sweet chilisaus
- 25 milliliter melk ik gebruikte sojamelk
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
EXTRA'S:
- 175 milliliter sweet chilisaus
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
- 1,5 stengel bosui fijngehakt
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng het gehakt met alle ingrediënten en vorm er ongeveer 16 gehaktballetjes van.
- Leg de gehaktballetjes in een ovenschaal en bak de gehaktballetjes voor 15 minuten in de oven.
- Draai na 15 minuten de gehaktballetjes om, verdeel de rest van de sweet chilisaus over de gehaktballetjes en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de gehaktballetjes voor nog eens 10-15 minuten in de oven.
- Bestrooi vlak voor serveren met de overgebleven bosui en eventueel nog extra grof gehakte koriander. Eet smakelijk!
- TIP: ben je geen liefhebber van koriander? Gebruik dan (platte) peterselie.
Andere lekkere recepten met gehaktballetjes
Ben je gek op gehaktballetjes? Dan vind je deze varianten vast ook heerlijk:
- Italiaanse gehaktballetjes in roomsaus
- Gehaktballetjes in chipotle pindasaus
- Pittige gehaktballetjes in jus
Of neem een kijkje tussen al onze makkelijke maaltijden voor nog meer inspiratie.
Veelgestelde vragen over gehaktballetjes uit de oven
Gebruik half-om-half gehakt, voeg eventueel een eitje toe en bak ze niet te lang. Zo blijven ze lekker mals. Ik gebruik zelf tegenwoordig in plaats van ei een beetje panko met melk.
Ja hoor! Laat ze afkoelen, vries ze per portie in en warm later op in de oven of magnetron. Voeg eventueel een klein beetje water en/of extra chilisaus toe.
Wij gebruiken meestal belegen kaas, maar cheddar of mozzarella smelten ook heerlijk. Je kunt ook een zakje geraspte TexMex kaas gebruiken.

Ik ben niet snel trots op mijn foodfoto’s, maar bij deze gehaktballetjes krijg ik zélf trek als ik de foto zie. Ga jij ze ook maken? Laat dan vooral even weten wat je ervan vond. Dat vinden we erg leuk om te lezen!
🎬 Wil je vaker makkelijke en lekkere recepten maken? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van al onze receptvideo’s. En vond je een video leuk? Geef dan vooral een duimpje omhoog!