Maak een feestje van je gehaktbal. Deze gehaktballen met kaas in een kruidige jus zijn echt alles behalve saai qua smaak te noemen. Wij eten deze gehaktballen graag bij een stamppot en dan met name bij een hutspot. Onze oudste dochter Beaudine is helemaal gek van hutspot en eet dit het liefst ieder week wel een keertje. Nu vind ik hutspot ook erg lekker maar ik zou dit echt niet iedere week willen eten. Deze gehaktballen met kaas zou ik dan wel weer iedere week kunnen eten. Helemaal met zelfgemaakte friet erbij 😉
Recept gehaktballen met kaas in kruidige jus
gehaktballen met kaas in kruidige jus
Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2 theelepels grove mosterd
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketchup
- 1 ei
- handje paneermeel
- 75 gram belegen kaas in kleine blokjes gesneden
- bloem
- 50 gram roomboter
- 1 runderbouillonblokje
Instructies
- Meng het gehakt met 2 tl grove mosterd, 2 tl sambal badjak, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, peper, zout, 1 el ketjap manis, 1 ei, hand paneermeel en de blokjes kaas. Vorm hier 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door de bloem. (dit zorgt voor een knapperig korstje)
- Verhit 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje erbij, giet lauwwarm water erbij tot de gehaktballen tot iets minder dan de helft onder staan. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de gehaktballen minimaal 30 minuten pruttelen. (draai ze af en toe om)
- Haal de gehaktballen uit de pan. Zet het vuur hoger en voeg 1 el ketjap manis, 2 el chilisaus en 1 el ketchup toe. Roer dit goed door en laat een paar minuten doorkoken. Leg de gehaktballen terug in de pan en draai ze even rondom door de jus. Wil je een dikkere saus, voeg dan eventueel een maïzena papje toe.
gehaktballen in kruidige jus
Voor een goede gehaktbal mag je ons echt wakker maken. Het liefste eet ik mijn gehaktbal met een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Nu is dat niet zo vreemd, want ik ben hoe dan ook gek op mayo. Als wij gehaktballen bij een stamppot eten, dan gebruik ik de helft van de bal bij de stamppot en de andere helft bewaar ik. Die eet ik dan als een soort van “toetje” met mayonaise.
Ik heb grote gehaktballen gemaakt maar uiteraard kan je deze gehaktballen ook als borrelsnack maken. Maak de balletjes dan een stuk kleiner en voeg minder water toe. Ook lekkere gehaktballetjes om als snack te eten zijn mijn saté gehaktballetjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.