Gado Gado makkelijk recept. Maak thuis heel simpel zelf deze heerlijke vegetarische maaltijd met rijst, groenten, ei en pindasaus.
Oef, deze avondmaaltijd is echt zo smullen geblazen. Alleen van alle kleuren bij elkaar krijg je toch meteen al trek. Op deze manier is gezond eten echt totaal geen straf 🤩
Wat is Gado Gado
Gado gado is een Indonesisch gerecht wat bestaat uit gemengde groenten, rijst en pindasaus. Het woord “gado gado” betekent eigenlijk “mix mix”. Dan klinkt Gado Gado toch wel een stuk leuker!
Mijn variant is zeker geen authentiek Gado Gado recept maar ik durf wel te zeggen dat mijn variant erg lekker is. Althans dat vinden wij dan 😜
Durf trouwen vooral zelf te experimenteren met verschillende soorten groenten. Ik gebruik bijvoorbeeld sugar snaps maar sperziebonen zijn er ook erg lekker bij.
Eet jij ook graag gerechten met pindasaus? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gehaktballetjes in chipotle pindasaus, rijst met kip ketjap en pindasaus of maak eens de noedelsalade met pittige pindasaus dressing.
Recept Gado Gado
Gado Gado
Ingrediënten
RIJST
- 275 gram meergranen rijst
- 450 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- scheutje zonnebloemolie
ROMIGE PINDASAUS
- 100 gram pindakaas met nootjes
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1/2 limoen sap nodig
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1/2 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 2 flinke theelepels sambal oelek
- 125 milliliter kokosmelk
- 75 milliliter water
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
GROENTEN:
- 1/2 komkommer in plakjes gesneden, liefst zonder zaadlijst
- 100 gram taugé
- 250 gram sugar snaps
- 150 gram sojaboontjes ik gebruikte geblancheerde uit het koelschap bij de AH
- 150 gram koolmix verkrijgbaar bij de AH
- 4 eieren
- kroepoek
- gefrituurde uitjes
Instructies
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE RIJST: (LIEFST EEN PAAR UUR OF DAG VAN TE VOREN)
- Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan, voeg de rijst toe samen met een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee. Voeg het water toe.Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen.
- Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. Laat de rijst voor dit recept helemaal afkoelen of serveer eventueel lauwwarm (Je kunt de rijst dus ook een dag van te voren bereiden)
MAAK WANEER DE RIJST KLAAR IS DE PINDASAUS:
- Meng alle ingrediënten voor de pindasaus en verwarm op middelhoog vuur.
MAAK WANNEER DE PINDASAUS OP STAAT OOK DE GROENTEN EN EIEREN KLAAR:
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en roerbak de sugar snaps voor 3-4 minuten beetgaar. Kook tevens de eieren naar eigen wens hard of zacht.
MAAK DE GAGO GADO OP:
- Verdeel op het bord de rijst, samen met de edamme boontjes, taugé, sugar snaps, komkommer, gehalveerde eieren en de koolmix. Verkruimel er vervolgens kroepoek overheen, bestrooi met gefrituurde uitjes en verdeel er de pindasaus overheen. Eet smakelijk!
- * ik heb voor de zekerheid in het recept vermeld waar ik de koolmix en sojaboontjes heb gekocht. Dit heb is echter geen samenwerking, ik heb alles zelf betaald maar het scheelt je een hoop zoeken in supermarkten, want helaas verkoopt niet iedere supermarkt deze ingrediënten.
- TIP: ik plaats van koolmix kan je ook geraspte wortel en/of geraspte witte kool gebruiken.
Welke rijst gebruiken
Meestal wordt Gado Gado met normale witte rijst of longton geserveerd. Ik gebruik echter meergranen rijst omdat wij dit erg lekker vinden. Daarbij is meergranen rijst ook net iets gezonder en zal je buik ook blij worden van deze keuze. Voel je echter vrij om gewoon normale witte rijst erbij te serveren.
Gado Gado met pindasaus en ei
De Gado Gado kan je zowel warm, lauwwarm als koud serveren. In de zomermaanden vinden wij het erg lekker om de Gado Gado koud of lauwwarm te serveren. De rijst en groenten eten wij koud, de pindasaus serveer ik er dan wel warm overheen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken