Een keukenmachine aanschaffen maar welke?

Een keukenmachine aanschaffen maar welke?

Een keukenmachine aanschaffen maar welke? Onder een keukenmachine verstaan we een foodprocessor, keukenmixer, blender, handmixer en een staafmixer. Deze keukenapparaten kunnen je echt een hoop werk uit handen nemen in de keuken. Wat voor een keukenmachine je kiest ligt dus vooral aan wat je wensen zijn. Ik krijg regelmatig vragen van mensen wat ze nu het beste kunnen aanschaffen. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de verschillende machines. Zo kan je zelf kijken wat jij het beste kunt gebruiken in de keuken.

Een keukenmachine aanschaffen maar welke?

Keukenmixer ofwel een staande mixer

Keukenmixers zijn voornamelijk geschikt voor klop, kneed en mixwerk. Denk aan het maken van deeg en beslag. Het makkelijkste apparaat is natuurlijk een staande mixer waarbij de beslagkom is geΓ―ntegreerd in het apparaat. Hierdoor heb jij je handen vrij en doet mixer/mengmachine het zware werk voor je. Je hoeft dus niet meer zelf je spierballen te gebruiken om het deeg te kneden. Tussendoor kan je dan ook alvast ander voorbereidend werk doen of even snel een stofzuiger door je huis halen πŸ˜‰ Twee vliegen in één klap dus. Bij de meeste keukenmixers zitten daarom ook verschillende opzetstukken zoals deeghaken, gardes en kloppers. Nu heeft een thuisbakker natuurlijk andere mengmachines nodig dan een professionele bakker. Ik heb uit nieuwsgierigheid even gekeken naar die apparaten maar dan praat je over echt heel andere prijzen en apparaten. Bij mij op mijn verlanglijstje staat al heel lang een Kitchen Aid. Ook doorvoor moet ik nog even doorsparen. Of ik moet Jan Willem lief aankijken en voor mijn verjaardag vragen .

keukenmachine aanschaffen Kitchen Aid mengmachine
Absoluut een droom om deze ooit in mijn keuken te hebben staan! Foto is afkomstig van de KitchenAid site

Foodprocessor

Een foodprocessor is het meest geschikt voor het hakken, snijden of raspen van harde ingrediΓ«nten. Bijvoorbeeld het raspen/julienne snijden van courgette, spitskool of wortel maar ook het fijnmalen van noten of bijvoorbeeld dadels. Een foodprocessor is uitgerust met diverse opzetstukken, zoals verschillende rasp-schijven en messen. De meeste foodprocessors hebben een speciale “pulseschakelaar”. Een pulseschakelaar zorgt ervoor dat tijdens het mengen de keukenmachine tijdelijk op een hogere snelheid mengt. Hierdoor kan je een grovere structuur behouden. Ideaal als je bijvoorbeeld een salsa wilt maken, waarbij je nog wel de stukjes behoudt. Je drukt dan gewoon een paar keer de pulseschakelaar in. Er zijn ook foodprocessors die je kan uitbreiden met een blender, citruspers of sapcentrifuge. Ideaal als je op zondag ochtend verse jus d’orange wilt maken. Dit zijn dan wel de grotere apparaten.

Blender

Een blender gebruik je voor het mixen en pureren van voedsel, zoals als soepen en smoothies. Een losse blender is een stuk goedkoper dan een foodprocesoor maar dat is logisch want het kan niet zoveel verschillende dingen doen. Wil je echter een zwaardere machine zodat je ook bevroren fruit of ijsblokjes kan malen, dan zijn de blenders soms net zo duur als een goede foodprocessor met bijgesloten blender. Het loont dus zeker om dit even goed uit te zoeken. Ik heb in ieder geval geen losse blender maar ik kan mijn blender op de foodprocessor zetten.

blender in combinatie met een foodprocessor
Onze blender die dus onderdeel is van de gehele foodprocessor set

Staafmixer

Ik gebruik heel vaak mijn staafmixer. Met een staafmixer kan je namelijk soepen en sauzen pureren maar je kan er ook super simpel zelf een mayonaise mee maken. Ik durf wel te zeggen dat je echt niet zonder een staafmixer kan in de keuken. Ik heb mijn staafmixer in een set gekocht waarbij ook een klein hakmolentje zat en een losse garde. Het kleine hakmolentje gebruik ik ook vaak om currypasta’s mee te maken en de garde is ideaal om slagroom of eiwitten mee op te kloppen. Als ik een advies mag geven…..kijk voor een staafmixer in een set. Deze zijn vaak niet zo duur en je kan er dan echt heel veel mee.

Handmixer

Een handmixer is het veeeeeeel goedkopere broertje van de staande mixer. Hij doet in principe hetzelfde, alleen ben jij het zelf die al het werk moet doen. Je moet namelijk zelf de mixer in je hand vasthouden. Het heet natuurlijk ook niet voor niets een handmixer πŸ˜‰ Met je andere hand moet je dan vaak ook nog de beslagkom vasthouden waarin je aan het mixen bent. Het kan dus soms best een zwaar werkje zijn. Zeker als je een deeg aan het maken bent. Ik persoonlijk vind het niet eens prettig werken om deeg te mixen met een handmixer. Vaak kies ik er dan voor om het gewoon met de hand te kneden.

handmixer aanschaffen, ook een keukenmachine die niet kan ontbreken in je keuken.
een oudje maar wel eentje die goed werkt πŸ™‚

Welke keukenmachine aanschaffen?

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen met de keuze voor een keukenmachine. Mocht je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen voor verder advies.