Bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Bietenstamppot met pittige gehaktballetjes. De combinatie van de ietwat zoete bietenstamppot met de pittige balletjes is echt heerlijk om te eten.

Gelukkig is het ook nog eens mega simpel om deze maaltijd op tafel te toveren. Nou ja misschien iets meer dan toveren ….want zwaaien met je toverstaf heeft helaas niet zoveel zin. Je moet nog wel iets zelf in de keuken doen 😉

bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Bietenstamppot

Voor de bietenstamppot gebruik ik voorgekookte bietjes. Deze snijd ik in blokjes en vervolgens bak ik de bietjes een paar minuten in een pan met roomboter en een snuf versgemalen zwarte peper en zout.

Daarna stamp ik ze door de gekookte aardappelen met een scheutje melk en nootmuskaat. Eventueel kan je de stamppot nog verder op smaak brengen met peper en/of zout.

Een andere lekkere stamppot met gehaktballetjes is mijn bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus.

Appel en ui

Vaak worden bieten gecombineerd met appel en/of ui. Omdat onze kinderen appel door de stamppot echt niet lekker vinden gebruik ik dit zelf niet. De jus van de pittige gehaktballetjes bevat al ui, dus daarom voeg ik geen extra ui aan de stamppot toe.

Uiteraard kan je naar eigen wens wel nog stukjes appel en/of ui toevoegen aan de bietenstamppot. Je kunt de appel en/of ui rauw toevoegen maar je kunt ze ook kort meebakken met de bietjes.

Pittige gehaktballetjes

Wij eten vaak pittige gehaktballetjes en op de site staan dan ook al meerdere varianten. Om echt een herfstsmaak te geven aan de balletjes én aan de jus voeg ik dit keer tijm toe.

De tijm gaat zowel door het gehakt als in de jus. Ikzelf gebruik gedroogde tijm maar je zou ook verse tijm kunnen gebruiken.

pittige gehaktballetjes

Zowel de gehaktballetjes als de jus breng ik verder op smaak met sambal oelek. Het heet natuurlijk niet voor niets pittige gehaktballetjes.

Denk jij dat de hoeveelheid sambal oelek té pittig gaat worden, halveer dan de hoeveelheden. Je zou eventueel ook sambal badjak kunnen gebruiken. Sambal badjak is iets milder en als bonus geeft het ook nog eens een heerlijke smaak.

Recept bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Deze bietenstamppot met pittige gehaktballetjes is allesbehalve saai van smaak te noemen.
4.34 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bieten, bietenstamppot, bietjes, gehaktballetjes, pittige gehaktballetjes, stamppot
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 500 gram voorgekookte bieten in blokjes gesneden
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • 100 milliliter melk

PITTIG GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt ik gebruik half om half
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout

PITTIGE JUS

  • 50 gram roomboter
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bloem
  • 150 milliliter water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en rol er 12 gehaktballetjes van.
  • Kook de aardappelen gaar en giet deze af. Verwarm ondertussen alvast de bietjes in kleine koekenpan met een klont roomboter en een snuf versgemalen zwarte peper en zout voor ongeveer 3 minuten.
    Stamp de aardappelen met de bietjes en de melk tot een puree. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat en eventueel extra peper en/of zout.

BAK ONDERTUSSEN OOK DE GEHAKTBALLETJES:

  • Wanneer de aardappelen en bietjes op staan ga je ook alvast de gehaktballetjes bakken. Verhit hiervoor de 50 gram roomboter van de jus in een koekenpan of hapjespan met deksel. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, tijm, snuf peper en zout met de sambal oelek. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Voeg de ketjap manis en water toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
    TIP: ook lekker is om een 1/2 rundvlees bouillonblokje toe te voegen. Laat dan het zout achterwege.
  • Serveer de bietenstamppot met de pittige gehaktballetjes en jus. Bestrooi eventueel met een beetje fijngehakt peterselie voor wat extra kleur en smaak. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.