Babi Ketjap: niet de standaard babi ketjap!

Babi Ketjap: niet de standaard babi ketjap!

Dit is zeker geen origineel recept om babi ketjap te maken maar dit recept is wel echt super lekker. Eigenlijk is dit het leukste van koken….je eigen draai aan gerechten geven. Wij houden, zoals onze volgers inmiddels wel weten, van lekker pittig eten. Eigenlijk hoort babi ketjap niet heel pittig te zijn maar juist zoetig. Ben jij nu ook geen pittige eter, laat dan de rode peper uit het recept weg. Ik zou persoonlijk wel de sambal badjak gebruiken omdat deze sambal niet heel pittig is maar wel heel veel smaak geeft aan het recept. 

Recept babi ketjap

babi ketjap

No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram varkenshaas of hamlappen (in grote blokjes gesneden)
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2,5 eetlepel gembersiroop
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 eetlepels rijstazijn of sap van 1 citroen
  • 2 bosui fijngesneden
  • 125 gram spekblokjes
  • 120 milliliter ketjap manis
  • 2 theelepels sambal badjak optioneel
  • 40 gram sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 300 gram rijst
  • peper en zout
  • 1 el roomboter

Instructies

  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan of hapjespan met deksel. Bak de stukken varkenshaas (of hamlappen) rond goudbruin aan met een snufje peper en zout. Haal het vlees uit de pan.
  • Voeg opnieuw een scheutje olie toe en 1 el roomboter. Bak de uien, rode peper, spekblokjes en 2 el sambal badjak tot de spekjes redelijk krokant zijn geworden. Voeg de knoflook toe en leg het vlees terug in de pan. Voeg vervolgens 2,5 el gembersiroop, 125 ml ketjap manis en 2 el rijstazijn toe. Meng alles goed door elkaar en leg de deksel op de pan. Laat het vlees 45-60 minuten zachtjes stoven. Varkenshaas heeft minder lang nodig dan hamlappen.
  • Kook 20 minuten voor de tijd de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Serveer de babi ketjap met de rijst, bestrooi met de sesamzaadjes en de gehakte bosui.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Babi Ketjap

Vroeger aten wij bijna nooit rijst en de laatste maanden merk ik dat ik steeds vaker gerechten met rijst klaarmaak. Het klinkt echt heel erg stom maar ik zou normaal gesproken dit gerecht met patat gegeten hebben. I LOVE PATAT en wat mij betreft kan je patat met alles eten. Nu is dit met patat ook echt wel lekker…zeker met een flinke klodder Zaanse mayo! Sorry…het is niet hoe je het hoort te eten… maar ach wie maakt dat iets uit? Ik wissel dit recept ook af qua vlees. De ene keer gebruik ik voor de babi ketjap varkenshaas maar ook met hamlappen is het erg lekker. Het voordeel van varkenshaas is dat je minder lang in de keuken hoeft te staan omdat het sneller klaar. Het nadeel is dat varkenshaas een stuk duurder is. Dus heb ik even minder boodschappengeld te besteden, dan is babi ketjap met hamlappen ook een prima alternatief.

TIP: heb je geen gembersiroop in huis dan kan je ook 2,5 cm vers geraspte gember gebruiken
TIP: in plaats van rijstazijn kan je ook het sap van een halve (grote) citroen gebruiken

Pittige Babi Ketjap geserveerd met rijst, geroosterde sesamzaadjes en grof gesneden bosui.