500gramvarkenshaasof hamlappen (in grote blokjes gesneden)
2groteuienfijngesneden
4teentjes knoflookfijngesneden
2,5 eetlepelgembersiroop
1rodepeperfijngesneden
2eetlepelsrijstazijnof sap van 1 citroen
2bosuifijngesneden
125gramspekblokjes
120milliliter ketjap manis
2theelepelssambal badjakoptioneel
40gram sesamzaadjes
zonnebloemolie
300gram rijst
peper en zout
1elroomboter
Zo maak je het (bereidingswijze)
Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan of hapjespan met deksel. Bak de stukken varkenshaas (of hamlappen) rond goudbruin aan met een snufje peper en zout. Haal het vlees uit de pan.
Voeg opnieuw een scheutje olie toe en 1 el roomboter. Bak de uien, rode peper, spekblokjes en 2 el sambal badjak tot de spekjes redelijk krokant zijn geworden. Voeg de knoflook toe en leg het vlees terug in de pan. Voeg vervolgens 2,5 el gembersiroop, 125 ml ketjap manis en 2 el rijstazijn toe. Meng alles goed door elkaar en leg de deksel op de pan. Laat het vlees 45-60 minuten zachtjes stoven. Varkenshaas heeft minder lang nodig dan hamlappen.
Kook 20 minuten voor de tijd de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Serveer de babi ketjap met de rijst, bestrooi met de sesamzaadjes en de gehakte bosui.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!