Aubergine stoof met gehakt. Deze stoof zit bomvol smaak, is simpel te maken en is eventueel ook geheel vegetarisch te bereiden.
Gelukkig waarderen onze kids steeds vaker aubergine als groente. Ik ga dus momenteel lekker los thuis met “aubergine” recepten.
Stoof met aubergine
De aubergine in deze stoof laat je lekker 45 minuten pruttelen in een heerlijke smaakvolle tomatensaus. Naast aubergine gebruik ik voor dit recept dus ook nog tomaten en een paprika. Je kunt zonder schuldgevoel de hele pan leeg schrapen.
TIP: wanneer kinderen… of jijzelf…. aubergine niet zo lekker vindt, dan zou je eventueel de aubergine kunnen schillen. Zo hebben onze kids ook aubergine leren eten.
Andere lekkere recepten met aubergine zijn: traybake met aubergine en Za’atar, krokante aubergine burger met pittige salsa of maak eens de vegetarische lasagne met aubergine en spinazie.
Welk gehakt gebruiken
Zelf gebruik ik half om half gehakt maar je kunt uiteraard ook gewoon rundergehakt of zelfs kipgehakt gebruiken. Eet je deze avondmaaltijd liever vegetarisch? Gebruik dan vega gehakt of voeg extra veel groenten toe.
TIP: houd wel even rekening met de tijd van dit recept. De blokjes aubergine moeten namelijk eerst even een half uurtje gemengd met wat zout staan zodat overtollig vocht uit de aubergine komt. Je kunt eventueel deze stap overslaan.
Recept aubergine stoof met gehakt
Aubergine stoof met gehakt
Ingrediënten
- 2 stuks aubergine in blokjes van 2 cm gesneden
- 500 gram gehakt
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 500 gram tomaten in blokjes gesneden
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 70 gram tomatenpuree
- 1 groentebouillonblokje
- 350 milliliter water
- handje verse peterselie fijngehakt
SPECERIJEN
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 1,5 theelepel korianderpoeder
- 1/3 theelepel kaneel
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
Instructies
- Meng in een mengkom de blokjes aubergine met 1 tl zout en laat dit 30 minuten staan. Giet na 30 minuten het vocht af wat uit de aubergine is gekomen.
- Verhit dan een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt goudbruin en tot het vocht verdampt is. (Soms bevat gehakt veel water, giet dan wanneer het gehakt gaar en goudbruin is het overtollige vocht af.)
- Voeg de uien, paprika, knoflook, tomatenpuree en alle specerijen toe aan het gehakt en bak kort mee. (zout is optioneel)
- Voeg dan de blokjes aubergine, blokjes tomaat, water en een verkruimeld bouillonblokje toe aan het gehakt. Meng alles goed door elkaar, laat 45 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan. Breng de saus op smaak met eventueel extra peper en/of zout. Bestrooi met de fijngehakte peterselie. Eet smakelijk! TIP: wanneer de saus te snel indikt voeg dan meer water toe of zet het vuur nog zachter. TIP: blijft de saus te waterig? Voeg dan een maizena papje toe.
- Serveer de aubergine stoof met parelcouscous, rijst, Naan, gebakken aardappeltjes, brood of een salade. Eet smakelijk!
- Wij eten deze stoof ook graag met een flinke klodder yoghurt. (ik gebruik een lactosevrije yoghurt)
Wat eet je erbij?
Wij eten deze aubergine stoof afwisselend met parelcouscous, rijst of met Naan. Ook erg lekker is om pasta door de saus te mengen.
In de zomer is het ook erg lekker om er een simpele salade erbij te serveren. Je kunt met deze stoof dus alle kanten op 🙂
Aubergine stoof met gehakt
Ik hoop dat jij net zo gaat genieten van deze heerlijke aubergine stoof met gehakt in kruidige tomatensaus als wij dit thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.