Wil je iets lekkers maken voor bij de koffie of thee? Probeer dan zeker eens deze appelkoeken. Het is ontzettend leuk om zelf iets te bakken voor bij de koffie, of in mijn geval thee. Ik ben namelijk een echte theeleut! Deze appelkoeken zijn ontzettend makkelijk om zelf te maken. Wel moet je eventjes de tijd ervoor uit trekken. Het deeg moet namelijk een half uurtje rusten. Je hele huis ruikt heerlijk als de appelkoeken in de oven bakken. Ik weet zeker dat je visite of kinderen erg blij met je zijn als je deze koeken serveert.
Recept Appelkoeken
Ingrediënten
- 4 appels
- 200 gram roomboter koud en in blokjes gesneden
- 125 gram witte basterdsuiker
- 1 ei geklutst
- 2 eetelepels suiker
- 2 eetlepels maizena
- 1 citroen
- 1 eetlepel melk
- 250 gram bloem
- snufje zout
Instructies
- Schil en rasp de appels. Knijp er het sap van 1 citroen over uit en zet afgedekt in de koelkast.
- Kneed de bloem met de roomboter blokjes, een snufje zout, de witte basterdsuiker en de helft van het geklutste ei toe een soepel deeg. Het deeg blijft wel redelijk plakkerig, dus schrik hier niet van. Leg het deeg in huishoudfolie en laat voor 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de geraspte appel uit de koelkast en meng deze met 2 el suiker en 2 el maizena. Rol het deeg op een met bloem bestrooide werkplek uit tot een lap van 0,5 cm dik. Steek met een groot glas of steekvorm 18 rondjes uit het deeg. Schrik niet…het deeg gaat scheuren en het kan zijn dat je de rondjes in een paar keer eruit moet halen. Je hebt ook behoorlijk wat bloem nodig tegen plakken….wees niet ongerust, het deeg kan behoorlijk wat hebben. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier 9 rondjes op. Pak een klein beetje appel (knijp deze eerst wat uit) en leg dit op de deegrondjes. Leg de overige plakjes eroverheen en druk de randen met je vingers iets aan. Druk dan eventueel de bovenkant van de appelkoeken ietsjes naar beneden.
- Meng het overgebleven geklutste ei met 1 el melk en bestrijk de appelkoeken hiermee. Zet de bakplaat in de oven en bak de appelkoeken in 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koeken helemaal afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
Koekje erbij
Bij mijn thee wil ik graag wat lekkers hebben maar dit keer heb ik echt moeten vechten voor een appelkoek. Ze kwamen uit de oven en de kids vonden het erg lastig om er vanaf te blijven. Helaas voor hen moeten deze koeken echt even afkoelen. De appelkoeken moeten niet alleen afkoelen omdat je anders je mond verbrandt maar ook omdat met het afkoelen de koek lekker krokant wordt. Eenmaal afgekoeld waren de koeken binnen no-time op! Ik heb met een beetje geluk nog eentje zelf kunnen eten. De volgende keer maak ik dus een extra portie!
TIP 1: het is ook lekker om wat kaneel aan de geraspte appel toe te voegen.
TIP2: eten er geen kinderen mee, voeg dan een scheutje rum toe aan de geraspte appel.
De foto’s van Amaranthe met de appelkoeken zijn inmiddels van bijna 3 jaar geleden. Nog steeds maak ik de appelkoek heel regelmatig om de kids….en onszelf 😉 te verwennen.
Andere lekkere recepten voor bij de thee of koffie zijn: citroencake met citroenglazuur, cake met blauwe bessen en citroen of de Bounty balletjes met kokos en chocolade
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.